Lietuva iegādājas papildu raķetes pretgaisa aizsardzības sistēmām NASAMS

Tehnika un ekipējums
LETA--BNS
NASAMS
Foto: kam.lt

Lietuva iegādājusies papildu raķetes vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmām NASAMS, ko tā pērk no Norvēģijas, ceturtdien paziņojusi Aizsardzības ministrija.

Lietuva iegādājas papildu raķetes pretgaisa aizsardzības sistēmām NASAMS

Drošības apsvērumu dēļ nav minēts nedz raķešu skaits, nedz cena, vienīgi norādīts, ka kopējā šo sistēmu iegādes summa paliek nemainīga - 110 miljoni eiro.

Papildu raķetes Lietuva pērk no Norvēģijas Aizsardzības ministrijas.

"Šī vienošanās vēl par vienu soli pietuvina vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmu NASAMS ieviešanu Lietuvas armijas bruņojumā. Tas ir viens no stratēģiski svarīgākajiem pirkumiem, kas stiprinās mūsu gaisa telpas aizsardzību un vienlaikus arī būs efektīvs savaldīšanas līdzeklis, kas neļaus nekādam agresoram justies droši mūsu gaisa telpā," uzsvēris Lietuvas Gaisa spēku komandieris pulkvedis Daiņus Guzs.

Kā pastāstījis Lietuvas Aizsardzības resursu aģentūras galvenais padomnieks pulkvedis Valds Šaučulis, raķetes iegādātas ar "visnotaļ labvēlīgiem nosacījumiem".

Kā ziņots, līgumu par NASAMS sistēmu iegādi Lietuva pērn parakstīja ar Norvēģijas valsts aizsardzības rūpniecības uzņēmumu "Kongsberg".

NASAMS sistēmās tiek izmantotas amerikāņu raķetes AMRAAM, kas spēj iznīcināt pretinieka lidmašīnu vai raķeti vairāku desmitu kilometru attālumā.

Lietuva arī vienojusies ar Norvēģiju par palīdzību karavīru apmācīšanā darbam ar jaunajām sistēmām.

Visas sistēmas Lietuvai tiks piegādātas līdz 2021.gadam un iekļautas Pretgaisa aizsardzības bataljona bruņojumā.

Dalies ar šo ziņu