Lietuvas bruņotajiem spēkiem nodoti divi jauni tāla darbības rādiusa radari

Tehnika un ekipējums
LETA--BNS
Radari
Foto: ncia.nato.int

Lietuvas bruņotajiem spēkiem 4. decembrī oficiāli nodoti divi jauni tāla darbības rādiusa radari.

Lietuvas Bruņotajiem spēkiem nodoti divi jauni tāla darbības rādiusa radari

Trīsdimensionālie radari darbosies Prienu rajona Antaveršē un Šilutes rajona Degučos. Plānots, ka šie Lietuvas gaisa telpas novērošanai un aizsardzībai svarīgie radaru posteņi pilnīgā darba kārtībā būs 2019.gadā.

Līdztekus abiem pieminētajiem radaru posteņiem pērn atjaunots vēl viens postenis Ignalinas rajona Ceiķišķēs. Paredzēts, ka tas pilnīgā darba kārtībā būs 2020.gadā.

Kā ceremonijā Antaveršē otrdien uzsvēris Lietuvas aizsardzības ministra vietnieks Edvīns Ķerza, šo radaru ekspluatācijas sākums "iezīmē milzīgu kvalitatīvu lēcienu gan Lietuvas, gan NATO gaisa telpas novērošanas un kontroles sistēmas pilnveidošanā".

"Radari aprīkoti ar īpaši modernām sistēmām, kuras palīdzēs nodrošināt nepārtrauktu kvalitatīvu gaisa telpas un pierobežas zonas novērošanu, gaisa telpas patrulēšanu, reakciju uz iespējamiem gaisa telpas pārkāpumiem un brīdināšanu par apdraudējumiem," norādījis Lietuvas Gaisa telpas novērošanas un kontroles pārvaldes vadītājs pulkvežleitnants Ars Rimkus, piebilstot, ka šie radari varēs palīdzēt arī meklēšanas un glābšanas operācijās.

Triju radiolokācijas posteņu modernizācijas projekts tiek īstenots jau vairāk nekā desmit gadus un tā paredzamā kopējā vērtība ir aptuveni 60 miljoni eiro. Modernie Spānijas kompānijā INDRA ražotie militārie radari ar tajos integrētām jaunām sakaru sistēmām un pilnībā atjaunotu infrastruktūru nomaina līdzšinējās tehnoloģiski novecojušās Padomju Savienībā ražotās iekārtas.

Dalies ar šo ziņu