Lietuvas premjers aicina NATO pastiprināt pretgaisa aizsardzību Baltijas jūras reģionā

Ārvalstīs
LETA--BNS

Skvernelis
Foto: Publicitātes foto

Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis aicinājis NATO pastiprināt pretgaisa aizsardzību Baltijas jūras reģionā

Lietuvas premjers aicina NATO pastiprināt pretgaisa aizsardzību Baltijas jūras reģionā

Preses konferencē pirmdien Briselē pēc tikšanās ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu Skvernelis pateicās Ziemeļatlantijas aliansei, ka tā pastiprinājusi kolektīvās aizsardzības un atturēšanas spējas, reaģējot uz Lietuvas un citu reģiona valstu bažām par Krievijas agresīvo rīcību.

"Pēdējos gados NATO patiešām daudz paveikusi, lai nostiprinātu savas kolektīvās aizsardzības un atturēšanas spējas, un Lietuvai ir svarīgi, lai NATO būtu gatava atbilstoši reaģēt  uz iespējamu agresiju jebkurā laikā, kā arī pastiprināt pretgaisa aizsardzības spējas reģionā un spert citus svarīgus soļus," sacīja Lietuvas premjers.

Savukārt Stoltenbergs uzteica Lietuvas ieguldījumu NATO misijās, apņemšanos palielināt aizsardzības izdevumus un zināšanas enerģētikas drošībā.

"Vēlos pateikties Lietuvai par tās vērtīgo ieguldījumu aliansē. Jūsu karavīri palīdz veidot drošību Afganistānā un Kosovā. Lietuva uzņem NATO daudznacionālo kaujas grupu, palielinot mūsu aizsardzības un atturēšanas spējas. Un jūs dalāties ar savām zināšanām enerģētikas drošībā NATO izcilības centrā Viļņā," sacīja NATO ģenerālsekretārs.

"Lietuva arī rāda piemēru attiecībā uz aizsardzības izdevumiem, iegulda svarīgā aprīkojumā. Un tā ir apņēmusies nākamgad aizsardzībai tērēt 2% no iekšzemes kopprodukta," norādīja Stoltenbergs.

Viņš uzsvēra, ka NATO gādā par Lietuvas un reģiona drošību.

"Lietuvas atbalsts NATO ir spēcīgs. Un NATO atbalsts Lietuvai ir tikpat spēcīgs. Sabiedroto lidmašīnas gādā par jūsu debesu drošību. Sabiedroto kuģi gādā par Baltijas jūras drošību. Un NATO kaujas grupas reģionā novērš konfliktu un saglabā mieru. Tas liecina par mūsu alianses spēku un vienotību. Eiropas un Ziemeļamerikas [militārie] spēki ir kopā, aizsargā viens otru," sacīja NATO ģenerālsekretārs.

Dalies ar šo ziņu