Lietuva nākamgad aizsardzībai plāno atvēlēt 2,01 procentu IKP

Ārvalstīs
LETA--BNS

Lietuva
Foto: LRT

Lietuva nākamgad aizsardzībai plāno atvēlēt 948,009 miljonus eiro jeb 2,01% iekšzemes kopprodukta (IKP), norādīts otrdien publiskotajā budžeta projektā.

Lietuva nākamgad aizsardzībai plāno atvēlēt 2,01 procentu IKP

Paredzamais aizsardzības izdevumu īpatsvars iekšzemes kopproduktā aplēsts, balstoties uz rudenī atjaunināto Finanšu ministrijas IKP prognozi, kā arī Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) prognozi, ziņu aģentūrai BNS pastāstījusi Finanšu ministrijas pārstāve.

Prezidentes Daļas Grībauskaites vadītā Valsts aizsardzības padome šopavasar ierosināja nākamgad aizsardzībai atvēlēt 2,05% IKP.

Aizsardzības izdevumi 2% apmērā no IKP ir standarts, kas fiksēts NATO dokumentos, un ASV prezidents Donalds Tramps asi kritizē valstis, kuras šo līmeni nesasniedz.

Šā gada budžetā Lietuva aizsardzībai paredzējusi 873 miljonus eiro. Pērn, plānojot 2018.gada budžetu, tika lēsts, ka finansējums aizsardzībai tajā jau nedaudz pārsniegs 2 IKP, taču Lietuvas ekonomika augusi straujāk nekā plānots, tādēļ šis slieksnis vēl nav pārkāpts.

Lai sasniegtu minēto rādītāju, vienlaikus izvairoties no sarežģītākas budžeta pārskatīšanas procedūras, valdība plāno aizņemties līdzekļus šo saistību finansēšanai, taču Seims vēl nav pieņēmis likuma grozījumus, kas pavērtu šādu iespēju.

Valsts aizsardzības padome un lielākā daļa Lietuvas Seimā pārstāvēto partiju arī atzinušas, ka aizsardzības finansējumam līdz 2030.gadam jāsasniedz 2,5% IKP.

Lietuvas aizsardzības izdevumi attiecībā pret valsts ekonomiku citu NATO dalībvalstu vidū ierindojas sestajā vietā.

Dalies ar šo ziņu