Lietuvas Aizsardzības ministrija un lielākie interneta mediji paraksta vienošanos par kiberdrošību

Ārvalstīs
LETA--BNS
kiberdrošība
Foto: siemens.com

Lietuvas Aizsardzības ministrija, tās pakļautībā esošais Nacionālais kiberdrošības centrs un lielākie Lietuvas interneta mediji otrdien parakstījuši vienošanos par sadarbību kiberdrošības jomā.

Lietuvas Aizsardzības ministrija un lielākie interneta mediji paraksta vienošanos par kiberdrošību

Šo dokumentu parakstījusi Interneta mediju asociācija, kas apvieno ziņu portālus "Delfi.lt", "15min.lt", "Lrytas.lt", "Alfa.lt" un "Lrt.lt", kā arī biznesa ziņu portāls "Vz.lt" un ziņu aģentūras BNS un ELTA.

Kiberuzbrukumus pēdējo gadu laikā pieredzējuši gandrīz visi lielākie Lietuvas plašsaziņas līdzekļi.

Kā norādījis Lietuvas aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis, kiberuzbrukumi pret medijiem kļūst "aizvien bīstamāki, kompleksāki un sarežģītāki" un var izraisīt lielu haosu sabiedrībā un valstī.

"Dzīvojam digitālās sabiedrības laikmetā, kas tiešām nodrošina mums lielas iespējas un ērtības, taču, kā zināms, ērtībām nāk līdzi riski," viņš atgādinājis.

"Mēs pazīsim jūsu infrastruktūru, ieviesīsim labākās prakses un izstrādāsim plānu, kā mums rīkoties tajā vai citā gadījumā," piebildis aizsardzības ministra vietnieks Edvīns Ķerza.

Ministrija un kiberdrošības centrs plāno aicināt mediju informācijas tehnoloģiju speciālistus piedalīties mācībās, sadarboties informācijas apmaiņā un sniegt palīdzību kiberincidentu gadījumā. Vienošanās arī paredz mediju pārstāvjiem iespēju piedalīties Kiberdrošības padomes sēdēs un kopīgi testēt noturību pret kiberuzbrukumiem.

Kā pastāstījusi Interneta mediju asociācijas vadītāja Aiste Žilinskiene, izteiktākus kiberuzbrukumus mediji pieredz kopš 2010.gada. Pēdējā laikā plašsaziņas līdzekļi investējuši speciālistu kompetences un tehniskās infrastruktūras uzlabošanā un līdz ar šādas vienošanās parakstīšanu valsts kritiskos gadījumos varēs piepalīdzēt tur, kur paši mediji to nespēj.

"Tieši tāda ir šīs vienošanās jēga - lai valsts nāktu nevis pēc tam, kad uzbrukums noticis, (..) bet būtu mums klāt reālajā laikā, pieslēgtu tehniskos resursus un stratēģiskos resursus," viņa piebildusi.

Aizsardzības ministrs brīdinājis, ka pret medijiem vērstu kiberuzbrukumu skaits varētu pieaugt, tuvojoties nākamgad gaidāmajām vēlēšanām.

Kā ziņots, aprīļa vidū BNS sistēmā tika publicēta izdomāta ziņa lietuviešu un krievu valodā, kurā bija apgalvots, ka ASV karavīri Latvijā saindējušies ar iprītu. Šogad, ielaužoties ziņu portāla "Tv3.lt" sistēmā, izplatīta ziņa, ka Lietuvas aizsardzības ministrs esot atzinis, ka esot gejs. Hakeri bija iejaukušies arī portāla "Alfa.lt" rīkotajā balsojumā par Lietuvas Gada mēra titulu un izkropļojuši Visaginas pašvaldības vadītājas Daļas Štraupaites reitingu.

Tā dēvētos izkliedētās pakalpojumu bloķēšanas metodes (distributed denial of service, DDoS) uzbrukumus pēdējā laikā pieredzējuši ziņu portāli "Delfi.lt", "Lrytas.lt", "15min.lt", kā arī uzņēmumam "Diena media news" piederošie portāli.
 

Dalies ar šo ziņu