Lietuvā top Baltijas valstīs vienīgais aviācijas šaušanas poligons

Ārvalstīs
LETA--BNS
Lietuva
Foto: Aizsardzības ministrija

Lietuvā pašlaik top Baltijas valstīs vienīgais aviācijas šaušanas poligons, kurā alianses valstu karavīri varēs trenēties no gaisa sniegt atbalstu sauszemes spēkiem, vēsta Lietuvas sabiedriskā televīzija.

Lietuvā top Baltijas valstīs vienīgais aviācijas šaušanas poligons

Lai gan Lietuvai nav modernu iznīcinātāju un bumbvedēju, šai NATO standartiem atbilstošajā poligonā, ko amerikāņu militārie inženieri šobrīd beidz ierīkot netālu no Kazlu Rūdas, jau šoruden Lietuvas un citu NATO valstu karavīri varēs mācīties no gaisa dot triecienus mērķiem, kas atrodas uz zemes.

Kā norāda aizsardzības eksperti, tas palīdzēs stiprināt Lietuvas gaisa telpas aizsardzību un aizsargāt tā dēvēto Suvalku koridoru - Lietuvas un Polijas pierobežas joslu, kas no Baltijas valstu aizsardzības viedokļa tiek uzskatīta par NATO Ahileja papēdi.

Kazlu Rūdas poligons Lietuvā ir viens no visvairāk noslogotajiem, nedēļas laikā tur šaušanas mācībās piedalās pat vairāki tūkstoši NATO karavīru. Tur ierīkotas arī Lietuvā vienīgās mīnmetēju trenažieru un automātisko granātmetēju šautuves.

Ierīkot tur arī Baltijas valstīs vienīgo aviācijas šaušanas poligonu amerikāņu militārie eksperti ieteica jau pirms trim gadiem, iepazīstoties ar visiem Lietuvas poligoniem.

Lietuvas Aizsardzības ministrija līdz 2021.gadam plāno modernizēt un attīstīt arī Pabrades poligonu, lai tur vienlaicīgi varētu trenēties līdz trim tūkstošiem karavīru, un Gaisa spēku aviācijas bāzi Šauļos.

Paredzams, ka infrastruktūras darbiem būs vajadzīgi gandrīz 50 miljoni eiro, pusi šīs summas atvēlēs Lietuva, pārējo - NATO.
 

Dalies ar šo ziņu