Vēsturisks vingrinājums – Zviedrijas bruņotie spēki pārbauda Zemessardzes kaujas gatavību

Ārvalstīs
Pēc forsvarsmakten.se un svt.se materiāliem.
Zviedrija
Foto: sweden.org

5. jūnijā Zviedrijas bruņotie spēki izziņojuši 24 stundu kaujas gatavību Zviedrijas Zemessardzei, uzdodot aptuveni 22 000 zemessargiem no 40 bataljoniem ierasties dienesta vietā no 5. līdz 6.jūnijam, lai piedalītos vingrinājumā.

Vēsturisks vingrinājums – Zviedrijas bruņotie spēki pārbauda Zemessardzes kaujas gatavību

Kaujas gatavības pārbaude tika izsludināta 5.jūnija vakarā un notiks arī 6.jūnijā, kad Zviedrijā atzīmē nacionālo dienu. Kaujas gatavību izsludina Zviedrijas bruņotie spēki un dalība vingrinājumā ir brīvprātīga.

Lai gan šāds vingrinājums notiek pirmo reizi pēdējo 40 gadu laikā, Zviedrijas bruņoto spēku komandieris ģenerālis Mīkaels Bidens  (Micael Bydén) ir pozitīvi noskaņots un cer, ka vismaz puse no zemessargiem izrādīs lojalitāti un piedalīsies.

“Zemessardzes karavīri ir ārkārtīgi lojāli, tādēļ ceru, ka viņi izvēlēsies piedalīties šajā vingrinājumā. Zemessardzes uzdevumi valsts aizsardzībā ir tik būtiski valsts aizsardzībai, lai Bruņotie spēku varētu aizsargāt Zviedriju,” uzsver Zviedrijas bruņoto spēku komandieris.

“Mūsu uzdevums ir stiprināt Zviedrijas aizsardzību un palielināt operacionālās spējas un šis ir veids, kā to panākt. Šāds vingrinājums ir nozīmīgs vairāku iemeslu dēļ. Vingrinājuma laikā pārbaudīsim rīcību trauksmes gadījumā gandrīz pusei no mūsu organizācijas, ko neesam darījuši kopš 1975.gada,” skaidro Zviedrijas bruņoto spēku komandieris ģenerālis M.Bidens.

Kaujas gatavības laikā notiks Zemessardzes personāla apziņošana un aicinājums piedalīties vingrinājumā. Zemessargi veiks aizsardzības, apsardzes un patrulēšanas uzdevumus. Savukārt Zviedrijas nacionālās dienas laikā sabiedrība zemessargus varēs redzēt patrulējot vairākās sabiedriski nozīmīgās vietās visā valstī, tostarp ostu, lidostu apkārtnēs, ielās un pilsētu laukumos.

Zemessardze ir Zviedrijas aizsardzības pamats. Krīzes situācijā Zemessardzes 40 bataljoniem ar aptuveni 22 000 zemessargiem galvenais uzdevums ir aizsargāt un uzraudzīt valsts nozīmīgāko funkciju nodrošināšanu, tostarp iestāžu, lidostu, ostu un citu nozīmīgu infrastruktūras iestāžu darbību.

Pēdējo reizi Zviedrijas bruņotie spēki šādu iepriekš nepieteiktu kaujas gatavības pārbaudi Zemessardzei izsludināja 1975.gadā.

Dalies ar šo ziņu