Lietuva plāno sadarbībā ar ASV veidot Kauņā reģionālu kiberdrošības centru

NATO
LETA--BNS

kibercentrs
Foto: balticworld.eu

Lietuva centīsies vienoties ar Amerikas Savienotajām Valstīm par reģionāla kiberdrošības centra izveidi Kauņā, trešdien ziņu aģentūrai BNS apliecinājuši Lietuvas varas iestāžu pārstāvji.

Lietuva plāno sadarbībā ar ASV veidot Kauņā reģionālu kiberdrošības centru

Kā norādījis prezidentes Daļas Grībauskaites padomnieks Nerijus Aleksejūns, Lietuva ir gatava uzņemties līderes lomu kiberdrošības jautājumos gan Eiropas Savienībā (ES), gan sadarbībā ar ASV.

"To mēs darām, gan veidojot ES kibernētiskos ātrās reaģēšanas spēkus, gan runājot ar ASV par reģionālā kiberdrošības centra veidošanu Lietuvā," viņš uzsvēris.

Pēc Aleksejūna teiktā, Grībauskaites vizīte Vašingtonā devusi lielisku iespēju parādīt Lietuvas sasniegumus augstākajā līmenī.

Lietuvas aizsardzības ministra vietnieks Edvīns Ķerza pastāstījis, ka šāds centrs varētu izstrādāt kiberdrošības programmas, veikt zinātniskos pētījumus un rīkot mācības.

"Iesniedzām amerikāņiem investīciju projektus un ceram, ka viņi iesaistīsies arī finansiālā ziņā," viņš pastāstījis, piebilstot, ka Pentagona atbildi uz saviem piedāvājumiem lietuvieši cer saņemt vasarā.

Kā norādījis Ķerza, šai centrā varētu strādāt ASV Pensilvānijas nacionālās gvardes kiberdrošības speciālisti. Maijā viņš pats plāno doties vizītē uz ASV un pārrunāt šos jautājumus.

Saskaņā ar lietuviešu ieceri jaunais centrs Kauņā darbotos kā Lietuvas Nacionālā kiberdrošības centra struktūrvienība, un no turienes varētu tikt vadīti arī ES kibernētiskie ātrās reaģēšanas spēki, ko plānots veidot pēc Lietuvas iniciatīvas.

ES decembrī apliecināja atbalstu šai ierosmei, kuras mērķis ir garantēt operatīvu atbildi uz iespējamajiem kiberuzbrukumiem ES dalībvalstīm un stiprināt to profilaksi.

Lietuvas izlūkdienesti norāda, ka pērn lielākā daļa kaitniecisku kiberdarbību bijušas saistītas ar Krieviju un vērstas galvenokārt pret Lietuvas valsts iestādēm un enerģētikas nozari. Atzīmēts, ka par jaunu tendenci var uzskatīt plašu izspiedējprogrammu izplatīšanos.

Kā ziņots, otrdien Vašingtonā ASV, Latvijas, Lietuvas un Igaunijas prezidentu tikšanās laikā parakstīta kopīga deklarācija, kurā valstis cita starpā apņēmušās stiprināt sadarbību kiberdrošības jomā.

Dalies ar šo ziņu