Igaunijas valdība atbalsta 50 karavīru nosūtīšanu uz Mali

Konfliktu zonas
LETA--BNS

igaunija, karavīri
Foto: news.err.ee

Igaunijas valdība ceturtdien deva piekrišanu līdz 50 karavīru liela kontingenta nosūtīšanai uz Mali, kur tas piedalītos Francijas vadītajā pretterorisma operācijā "Barkhane"

Igaunijas valdība atbalsta 50 karavīru nosūtīšanu uz Mali

Valdība ir lūgusi parlamenta mandātu līdz 50 aktīvā dienesta karavīru nosūtīšanai gadu ilgā misijā uz Mali, pavēstīja valdības preses pārstāvis.

Igaunijas kontingenta pārziņā būtu militārās bāzes un tās apkārtnes drošība. Igaunijā uz Mali plāno nosūtīt kājnieku vienību ar bruņutransportieriem un atbalsta apakšvienībām, un tā darbotos no Gao bāzes Mali.

Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass ceturtdien paziņoja, ka valsts lēmums piedalīties pretterorisma apkarošanas operācijā ir vēl viens piemērs Igaunijas un Francijas ļoti labajai sadarbībai.

"Francija bija otrs sabiedrotais kopā ar Lielbritāniju, kas Igaunijā pērnā gada pavasarī dislocēja savu vienību NATO kaujas grupā, un Francijas vienība nākamgad atgriezīsies kaujas grupā. Valdības lēmumus par karavīru sūtīšanu nepieņem vieglprātīgi. Tas, ka Francija un Igaunija ir atradusi iespēju iesaistīties aizsardzības sadarbībā, pēdējos gados sniedzot praktisku pievienoto vērtību atkārtotos gadījumos noteikti ir pazīme par ļoti ciešām abu valstu attiecībām," uzsvēra Ratass.

Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks savukārt uzsvēra, ka ar nozīmīga Igaunijas sabiedrotā operācijas atbalstīšanu Igaunija demonstrētu, ka ir ne tikai drošības patērētājs, bet arī tās sniedzējs.

"Piedaloties operācijā, kas domāta stabilitātes radīšanai NATO un Eiropas Savienības dienvidu flangā, mēs atbalstām mūsu spēcīgo sabiedroto Eiropā. Mēs arī nostiprinām Igaunijas kā tādas valsts tēlu, kas ir gatava stiprināt drošību vietās, kurās rodas lieli drošības draudi Eiropai," piebilda ministrs.

Francijas aizsardzības ministrs janvārī ierosināja Igaunijai piedalīties Francijas lielākajā starptautiskajā misijā. Mali ir oficiāli piekritusi Igaunijas karavīru klātbūtnei tās teritorijā.

Igaunija bija viena no pirmajām partnervalstīm, kuras tika uzaicinātas piedalīties operācijā "Barkhane", kurai pievienoties gatavojas arī Lielbritānija.

Igaunijai šobrīd ES apmācības misijā Mali ir četri instruktori un štāba virsnieki, bet vēl trīs štāba virsnieki ir dislocēti ANO miera uzturēšanas misijā MINUSMA.

2014. gadā Igaunijas vads 50 karavīru sastāvā piedalījās ES stabilizācijas misijā Centrālāfrikas Republikā. Šīs misijas sastāvā lielākoties bija Francijas personāls.

Pērn Igaunijas militārajā bāzē Tapā rotācijas ietvaros NATO kaujas grupas sastāvā tika izvietoti 300 Francijas karavīru ar kājnieku kaujas mašīnām un tankiem. Francija ir paziņojusi, ka līdzīgu vienību nosūtīs arī 2019. gadā.

2014. gadā sāktā un Francijas vadītā operācija "Barkhane" Burkinafaso, Čadā, Mali, Mauritānijā un Nigērā cīnās pret džihādistiem. Operācijā piedalās apmēram 3000 Francijas karavīru. Operācijas galvenais štābs atrodas Čadas galvaspilsētā Ndžamenā.

Dalies ar šo ziņu