Par Igaunijas aizsardzības rūpniecību

Ārvalstīs
Sargs.lv
igaunija
Foto: Estonian Defence Force

Igaunijas Aizsardzības industrijas asociācija (Estonian Defence Industry Association — EDIA) ir dibināta 2009. gadā. 2017. gada decembrī EDIA bija vairāk nekā 110 dalībnieku.

Par Igaunijas aizsardzības rūpniecību

2012. gadā tika dibināts Igaunijas Aizsardzības un drošības industrijas inovāciju klasteris (Estonian Defence and Security Industry Innovation Cluster — EDSIIC). Šobrīd tajā ir 17 partneri, un EDIA darbojas kā vadošais partneris. Klastera galvenais mērķis ir uzlabot eksporta apjomu. Tā darbība ir bijusi ļoti sekmīga, jo 2016. gadā EDSIIC 17 partneru eksporta darījumi sastādīja apmēram 50% no visiem Igaunijas aizsardzības un drošības industrijas eksporta darījumiem.

EDIA ir divas galvenās darbības jomas — savstarpēji sadarbojoties, atbalstīt inovācijas un eksportu. Praksē tas nozīmē, ka EDIA organizē partneru meklēšanas pasākumus, seminārus un konferences. EDIA ir vairākas pastāvīgas darba grupas, un tā atbalsta uzņēmumu dalību dažādās tirdzniecības izstādēs.

Darba grupas ir galvenie centri, kur nozares pārstāvji regulāri tiekas ar kolēģiem no valsts iestādēm un akadēmiskajām aprindām. EDIA darbojas kā nevalstiska organizācija, palīdzot veidot sakarus starp nozares pārstāvjiem, valsts iestādēm un akadēmiskajām aprindām.

Pēdējos gados Igaunija ar savu paviljonu ir piedalījusies militārajās izstādēs — DSEI Londonā, «Eurosatory» Parīzē, IDEX un UMEX Abū Dabī. Arī šogad Igaunija ar savu paviljonu piedalīsies izstādēs — UMEX februārī un «Eurosatory» jūnijā. EDIA pārstāv Igauniju arī NATO un ES struktūrās, kur tiek apspriesti aizsardzības industrijas jautājumi. Piemēram, NATO Industrijas padomdevēju grupa (NIAG) un Eiropas Aizsardzības aģentūra organizē regulāras nozares sanāksmes, un abās struktūrās ir izveidotas darba grupas, kurās var piedalīties dalībvalstu uzņēmumi.

Kāpēc eksports ir tik svarīgs?

Vietējais tirgus ir diezgan ierobežots, jo Igaunija nav liela valsts. Lai arī katru gadu Igaunijas aizsardzības un drošības spēju veicināšanā tiek ieguldīti gandrīz 250 miljoni eiro, liela daļa no tiem tiek izmantoti, lai no ārvalstīm nopirktu iekārtas, un pārējā daļa nav pietiekami liela, lai uzturētu ilgtermiņa uzņēmējdarbību Igaunijā. Ir tādi produkti un pakalpojumi, kurus ir izstrādājuši un ražo mūsu uzņēmumi, tomēr Igaunijas aizsardzības un drošības spēki tos neizmanto. Visi šie faktori norāda, ka mūsu uzņēmumiem sava produkcija ir jāeksportē.

Eksports aizsardzības un drošības nozarē nav viegls uzdevums. Pastāv daudzi šķēršļi, piemēram, protekcionisms, politika, tas, ka jūsu valstij attiecīgajā ārvalstī nav savas diplomātiskās pārstāvniecības, finansēšanas jautājumi u.tml. Tomēr panākumus ir iespējams sasniegt, ja eksporta tirgiem ir noteiktas skaidras prioritātes un tiek saņemts tam nepieciešamais valdības atbalsts.

Igaunijas valdības atbalsts

Jaunai nozarei noteikti ir vajadzīgs dažāda veida atbalsts, un Igaunijas valdība atbalsta aizsardzības nozari gan tieši, gan pastarpināti. Tajā pašā laikā valdības un industrijas attiecības ir pārredzamas un sakārtotas, lai nepieļautu neētisku situāciju rašanos.

EDIA ir parakstījusi sadarbības līgumus vai saprašanās memorandus ar Igaunijas Aizsardzības ministriju, Iekšlietu ministriju, Ārlietu ministriju, Ekonomikas ministriju, Igaunijas Aizsardzības spēkiem, Igaunijas Aizsardzības līgu, Valsts policiju un Robežsardzes pārvaldi.

Kopā ar Igaunijas Aizsardzības ministriju mēs esam vienojušies par aizsardzības industrijas politiku 2013.—2022. gadam (http://www.kaitseministeerium.ee/sites/default/files/elfinder/article_files/estonian_defence_industry_policy_2013-2022_eng_0.pdf). Vienošanās tekstā ir izklāstīti aizsardzības industrijas akciju turētāju vispārējie mērķi un uzdevumi. Tas bija pirmais oficiālais dokuments, kurā eksports tika definēts kā galvenā prioritāte, kuras nodrošināšanai ir jāpieliek visas iespējamās pūles.

Lai veicinātu inovācijas, Igaunijas Aizsardzības ministrija Igaunijas aizsardzības industrijas uzņēmumiem rīko ikgadēju inovāciju konkursu. Igaunijas Aizsardzības ministrija piešķir līdzekļus tiem uzņēmumiem, kuri šī konkursa ietvaros ir prezentējuši lieliskas idejas ar eksporta potenciālu. Daudzus pašlaik veiksmīgi eksportētos produktus Igaunijas aizsardzības industrijas uzņēmumiem ir bijis iespējams izveidot, tieši pateicoties dalībai šajā programmā. Kopš 2013. gada ir atbalstīts jau 21 projekts, katram projektam piešķirot no 2000 līdz 200 000 eiro.

Valsts iestāžu loma ir ārkārtīgi svarīga eksporta aktivitāšu atbalstam, kas ietver arī daudz netiešā atbalsta pasākumu, piemēram, ar nozīmīgu personu vizītēm veicinot kontaktu veidošanos un valsts paviljonu izveidi dažādās tirdzniecības izstādēs, kā arī atbalstot Igaunijas rūpnieciskās intereses, izmantojot Igaunijas diplomātisko tīklu.

Eiropas Savienības aspekti

Igaunijas aizsardzības uzņēmumi arvien vairāk meklē ES līmeņa sadarbības iespējas, jo tas varētu palielināt to produkcijas eksportu.

Pašlaik ir ļoti labvēlīgi apstākļi Eiropas aizsardzības industrijas sadarbības uzlabošanai. Aizsardzības nozare vēl nesen bija nacionāla mēroga jautājums, jo sadarbība ES līmenī aprobežojās ar pavisam nedaudziem pasākumiem. Līdz ar pastāvīgās strukturētās sadarbības (PESCO) izveidi, Eiropas Komisijas uzsākto sagatavošanas darbu aizsardzības pētniecības atbalstam un Eiropas Aizsardzības fonda izveidi šī paradigma ES ir krasi mainījusies.

Tomēr vēl ir daudz darāmā, lai šos jaunos mehānismus īstenotu dzīvē. Piemēram, pašlaik vēl nav skaidrs, cik liela pieeja ES nākotnes spēju attīstības procesā būs mazajām dalībvalstīm un mikro, maziem un vidējiem uzņēmumiem (MVU). MVU un mazajās ES valstīs tiek radītas daudzas inovācijas. Tāpēc jāpanāk, ka visām dalībvalstīm un to industrijām šajā procesā tiktu nodrošinātas vienādas iespējas un noteikumi, kā arī līdzvērtīgi konkurences apstākļi un pārredzamība. ES interesēs ir izmantot visu Eiropā pieejamo potenciālu un panākt ASV, Krieviju un Ķīnu, kas daudzās tehnoloģiju jomās ir apsteigusi ES.

Dalies ar šo ziņu