Lietuva plāno iegādāties vismaz 200 ASV ražotu bruņoto apvidus auto

Tehnika un ekipējums
LETA--BNS
LATV
Foto: Foto: Alfredas Pliadis

Lietuvas bruņotie spēki plāno iegādāties vismaz 200 Amerikas Savienotajās Valstīs ražotu bruņoto apvidus auto, otrdien paziņojusi Lietuvas Aizsardzības ministrija.

Lietuva plāno iegādāties vismaz 200 ASV ražotu bruņoto apvidus auto

Aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis Helsinkos ticies ar savu ASV kolēģi Džeimsu Matisu un informējis viņu par ministrijas Aizsardzības resursu padomes lēmumu vērsties pie ASV valdības jautājumā par iespēju iegādāties kompānijas "Oshkosh defence" bruņumašīnas Lietuvas armijai.

Ja ASV valdība tam piekristu, apvidus automašīnas L-ATV (Light Combat Tactical All-terrain Vehicle) tiktu ražotas reizē ar attiecīgo tehniku, kas paredzēta ASV un citu valstu bruņoto spēku vajadzībām.

Iecerēts, ka kaujas atbalstam un vispārējiem mērķiem domātie bruņotie apvidus automobiļi papildinās un atjauninās attiecīgā tipa tehnikas parku un tiks nodoti dažādām Lietuvas Bruņoto spēku vienībām.

Projekta izmaksas un izpildes termiņi būs atkarīgi no paredzamā līguma noteikumiem, bet plānots, ka to piegāde Lietuvai varētu sākties no 2021. gada.

Kā norādījusi ministrija, šo projektu nolemts sākt savlaicīgi, jo iepirkuma procedūras var ilgt pat divus gadus, bet apvidus automašīnas ir svarīgs elements Lietuvas Bruņoto spēku mehanizācijas programmā, kas ietver arī kājnieku kaujas mašīnu "Vilkas/Boxer" iepirkumu.

"Izvērtējot potenciālos apdraudējumus un iespēju tāda tipa tehniku izmantot gan aizsardzības uzdevumu izpildei, gan dalībai starptautiskajās operācijās, Lietuvas Bruņotie spēki konstatēja, ka tiem trūkst bruņoto apvidus automašīnu. Tas saistīts ar esošā apvidus automašīnu parka nolietojumu un pieaugošo vajadzību pēc tiem Bruņoto spēku attīstības procesā," norādījis aizsardzības ministrs.

Pašlaik Lietuvas armijā tiek izmantoti bruņotie apvidus auto HMMWV un "Toyota Land Cruiser 200".

Dalies ar šo ziņu