Ministrs: Lietuvas aizsardzības budžets 2018. gadā varētu sasniegt 2,06% no IKP

Ārvalstīs
LETA--BNS

Karoblis
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Lietuvas aizsardzības budžetam 2018. gadam būtu jābūt 2,06% no iekšzemes kopprodukta (IKP), atsaucoties uz jaunākajiem aprēķiniem, otrdien paziņojis Lietuvas aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis.

Ministrs: Lietuvas aizsardzības budžets 2018.gadā varētu sasniegt 2,06% no IKP

Budžeta projekts, kas šonedēļ tiek apspriests valdībā, paredz palielināt aizsardzības budžetu par 149,2 miljoniem eiro, lai tas sasniegtu 873 miljonus eiro.

"Seimam iesniegtais budžeta projekts atbilst mērķim, ko esam izvirzījuši - 2018. gada vajadzības aizsardzības sistēmā ir apmierinātas un mēs sasniedzam NATO prasību budžeta finansējumam. Prognozes liecina par 2,06%," ziņu aģentūrai BNS atklāja Karoblis.

Šogad Lietuva aizsardzībai atvēlējusi 723,8 miljonus eiro, kas ir 1,8% no IKP.

Janvārī Seims pieņēma atjaunināto Lietuvas Nacionālās drošības stratēģiju, kurā paredzēts, ka aizsardzības finansējums 2% apmērā no IKP Lietuvai jāsasniedz, vēlākais, 2018. gadā un jānodrošina turpmāks vienmērīgs finansējuma pieaugums.

NATO ieteiktais pieprasītais militāro tēriņu zemākais slieksnis ir 2% no IKP. 2018.gads būs pirmais gads, kad Latvija un Lietuva sasniegs šo robežu.

Pagājušajā gadā no NATO valstīm vismaz 2% no IKP aizsardzībai spēja atvēlēt tikai ASV, Grieķija, Igaunija, Lielbritānija, Polija un Rumānija.

Dalies ar šo ziņu