ASV pastiprina Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju līdz septiņiem iznīcinātājiem

NATO
LETA—BNS

F-15
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Tuvojoties septembrī gaidāmajām Krievijas un Baltkrievijas militārajām mācībām "Zapad", Amerikas Savienotās Valstis pastiprinājušas Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju.

ASV pastiprina Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju līdz septiņiem iznīcinātājiem

Otrdien Lietuvas bruņoto spēku Aviācijas bāzē Šauļos nolaidušies septiņi ASV iznīcinātāji "F-15C Eagle", paziņojusi Lietuvas Aizsardzības ministrija.

Pēdējo divu gadu laikā Lietuvā vienlaikus izvietoti četri sabiedroto iznīcinātāji, kas veic patrulēšanu.

Misijā piedalīsies aptuveni 140 karavīru, kas Lietuvā ieradušies no ASV spēku bāzes Lielbritānijā. Viņi nomainīs Polijas karavīrus, kas Baltijas valstu gaisa telpu sargājuši pēdējo četru mēnešu laikā. Oficiālā kontingentu nomaiņas ceremonija notiks trešdien.

ASV Gaisa kara spēku karavīri Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijā piedalīsies piekto reizi.

Krievijas un Baltkrievijas militāro mācību "Zapad" aktīvā fāze norisināsies no 14.septembra līdz 20.septembrim.

Baltkrievija paziņojusi, ka tajās piedalīsies tikai 12 700 karavīri, bet Lietuva uzskata, ka šis skaitlis mākslīgi pazemināts, sadalot mācības vairākās daļās, bet patiesais tajās iesaistīto karavīru skaits varētu sasniegt pat 100 000.

Kā atzīst Lietuvas militārais izlūkdienests, ļoti iespējams, ka mācību "Zapad 2017" scenārijā būs paredzēts bruņots konflikts ar NATO. Daļa no šīm mācībām norisināsies ļoti tuvu Lietuvas valsts robežām, tādēļ Lietuvas amatpersonas neizslēdz tīšu vai netīšu incidentu un provokāciju iespējamību.

Savukārt Maskava un Minska apgalvo, ka mācībām būs tikai aizsardzības raksturs.

Lietuvas Aizsardzības ministrijas paziņojumā mācības "Zapad" netiek pieminētas, vienīgi norādīts, ka tādējādi ASV "apliecina nesalaužamu apņemšanos garantēt Baltijas valstu drošību".

Dalies ar šo ziņu