ASV viceprezidents: ASV vienmēr būs kopā ar Baltijas valstīm

NATO
LETA-BNS

Maiks Penss
Foto: Foto: atlanticcouncil.org

Amerikas Savienotās Valstis ir un vienmēr būs kopā ar Baltijas valstīm un to tautām, pirmdien Tallinā paziņoja ASV viceprezidents Maiks Penss.

ASV viceprezidents: ASV vienmēr būs kopā ar Baltijas valstīm

"Man ir liela privilēģija būt šeit un nodot jums ļoti vienkāršu vēstījumu no Amerikas Savienoto Valstu prezidenta Donalda Trampa," sacīja Penss kopīgā preses konferencē ar Baltijas valstu prezidentiem.

"Prezidents mani šeit atsūtīja, lai es pateiktu - mēs esam ar jums. Mēs esam kopā ar Igaunijas, Latvijas un Lietuvas tautām un valstīm. Un mēs vienmēr būsim kopā," teica ASV viceprezidents.

ASV un Baltijas valstis ir gatavas paplašināt stratēģiskās partnerattiecības drošības jomā, pēc sarunas ar Pensu pauda Latvijas valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Viņš pirmdien ar Pensu esot apspriedis veidus, kā stiprināt sadarbību Baltijas valstu pretgaisa aizsardzībā, hibrīdo draudu un informatīvās vides apdraudējuma novēršanā.

Valsts prezidents norādīja, ka ASV ir Baltijas valstu ciešākais stratēģiskais partneris, kas līdz ar NATO veido reģiona kopējās drošības stūrakmeni. Pēdējo sešu mēnešu laikā ASV un Baltijas valstu politiskais dialogs ir sasniedzis vēl nepieredzētu intensitāti, sacīja Vējonis.

"Visas tikšanās, tai skaitā šodien notikusī, dod mums pārliecību par ASV nemainīgo uzticību NATO un gatavību aizstāvēt Baltijas valstis. Mēs ļoti augstu novērtējam ASV pastāvīgo militāro klātbūtni Baltijā, kā arī Savienoto Valstu apņemšanos 2018.gadā ievērojami palielināt finansējumu Eiropas aizsardzībai, kas veicinās NATO Alianses atturēšanas spējas," teica Vējonis.

Valsts prezidents apliecināja, ka Latvija pildīs solījumu palielināt izdevumus valsts aizsardzībai līdz 2% no iekšzemes kopprodukta jau nākamajā gadā.

Baltijas valstu un ASV viceprezidenta tikšanās laikā tika apspriesta arī sadarbība ekonomikā. Valsts prezidents apsveica ASV gatavību sākt sašķidrinātās dabas gāzes eksportu uz Baltijas un Centrāleiropas valstīm, kas stiprinātu reģiona enerģētisko drošību, diversificējot enerģijas piegāžu avotus.

Prezidents arī uzsvēra, ka ir jāizmanto iespējas paplašināt Latvijas un ASV ekonomisko sadarbību, jo šobrīd ir gan piemēri veiksmīgām ASV investīcijām Latvijā, piemēram, banku jomā, gan aizvien vairāk Latvijas uzņēmēju plāno attīstīt biznesa projektus ASV. Liels potenciāls ir sadarbībai moderno tehnoloģiju un IT jomā, atzīmēja Vējonis.

Jau ziņots, ka Penss svētdien un pirmdien uzturas vizītē Igaunijā, kuras gaitā viņš tikās ar trīs Baltijas valstu prezidentiem.

Dalies ar šo ziņu