Lietuvā veidos ātrās reaģēšanas kiberoperāciju komandas no civilajiem speciālistiem

Ārvalstīs
LETA
Kiber
Foto: Foto: nato.int

Lietuvas aizsardzības sistēmā tiek veidotas ātrās reaģēšanas kiberoperāciju komandas no civilajiem speciālistiem.

Lietuvā veidos ātrās reaģēšanas kiberoperāciju komandas no civilajiem speciālistiem

Lietuvas aizsardzības ministra vietnieks Edvīns Ķerza uzsver, ka Viļņā pašlaik top trīs šādas komandas, katrā būs pa 20 cilvēkiem, kas darbojas informācijas tehnoloģiju jomā.

Pēc viņa teiktā, šobrīd tiek pārbaudīts, vai kandidātiem var uzticēt darbu ar konfidenciālu informāciju.

"50 dienas gadā viņus drīkstēs uzaicināt mācīties, trenēties vai pildīt ļoti konkrētas kiberaizsardzības operācijas," norādījis viceministrs. "Veicam eksperimentu, lai paraudzītos, kā kiberdrošības profesionāļi, kas nāk uz armiju brīvprātīgā kārtā, spēs sadarboties."

Tie kandidāti, kas izturēs atlasi, kļūs par Brīvprātīgo aizsardzības spēku karavīriem, un viņiem dažas nedēļas būs jāapgūst pamatiemaņu kurss. Šīs komandas tiks iekļautas Viļņā bāzētajā Lietuvas Dižkunigaiša Ģedimina štāba bataljonā. Ja šāds modelis attaisnosies, līdzīgas komandas tiks veidotas arī citās Lietuvas pilsētās.

"Tās varētu bāzēties gan Kauņā, gan Klaipēdā vai Šauļos, kur arī netrūkst kiberdrošības speciālistu," norādījis aizsardzības ministra vietnieks.

Bažas par kiberapdraudējumiem pēdējā laikā saasinājis maija vidū pieredzētais globālais kiberuzbrukums, kurā tika izmantots izspiedējvīruss "WannaCry".

Dalies ar šo ziņu