Stoltenbergs: Baltijas jūras reģionā palielinājusies militārā aktivitāte

NATO
LETA-BNS

Stoltenbergs
Foto: Foto: nato.int

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paziņojis, ka militārā aktivitāte Baltijas jūras reģionā ir palielinājusies, un viņš uzsvēra caurskatāmības un paredzamības nozīmi incidentu un negadījumu novēršanā.

Stoltenbergs: Baltijas jūras reģionā palielinājusies militārā aktivitāte

"Baltijas jūras reģionā ir vērojama militārās aktivitātes palielināšanās, un tā ir vērojama uz sauszemes, jūrā un gaisā. Un tas tikai apstiprina caurskatāmības un paredzamības nozīmi incidentu un negadījumu novēršanā, un, ja tie tomēr notiktu, neļaut tiem kļūt nekontrolējamiem un radīt patiešām bīstamas situācijas," Stoltenbergs sacīja NATO dalībvalstu aizsardzības ministru sanāksmē.

Viņš piebilda, ka NATO uzsver, cik svarīgi ir ievērot dažādas vienošanās, piemēram, Vīnes dokumentu, "kas prasa caurskatāmību, paredzamību, bet arī starptautisku militāro mācību novērošanu".

Stoltenbergs sacīja, ka NATO mācības ir caurskatāmas un Krievijai arī vajadzētu ievērot caurskatāmību, organizējot savas mācības.

"Mēs arī koncentrējamies uz jautājumu par gaisa drošību. Un vispirms es vēlētos uzsvērt, ka lielākā daļa lidmašīnu pavadīšanu Baltijas jūras reģionā jeb virs Baltijas jūras notiek vai tiek veiktas profesionāli un droši no abām pusēm. Tādēļ es domāju, ka ir svarīgi nejaukt lidmašīnu pavadīšanu, kas ir ierasta prakse neidentificētu lidmašīnu identificēšanai, ar bīstamām situācijām," klāstīja NATO ģenerālsekretārs.

Viņš norādīja, ka lidmašīnu pārtveršana ir normāla rīcība, un dažreiz tā netiek veikta profesionāli un ir bīstama. "Tādēļ mēs koncentrējamies uz to, kā mēs varam uzlabot gaisa drošību virs Baltijas jūras reģiona," Stoltenbergs piebilda.

NATO ģenerālsekretārs apsveica Somijas iniciatīvu rīkot sanāksmes un ekspertu grupas, kurās apvienotos Somija, Zviedrija, Baltijas valstis, NATO, kā arī dažas citas organizācijas un valstis.

Dalies ar šo ziņu