Baltijas valstu aizsardzības ministru komunikē uzsver NATO paplašinātās klātbūtnes nozīmi

NATO
Sargs.lv
komunikē
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šodien Daugavpilī veiksmīgi noslēgusies Baltijas valstu aizsardzības ministru tikšanās, kurā aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, Lietuvas aizsardzības ministrs Raimundas Karoblis (Raimundas Karoblis) un Igaunijas aizsardzības ministrs Margus Tsahkna (Margus Tsahkna) parakstīja Ministru Komitejas sanāksmes kopīgo komunikē.

Baltijas valstu aizsardzības ministru komunikē uzsver NATO paplašinātās klātbūtnes nozīmi

Komunikē paredz Baltijas valstu ciešu trīspusējo sadarbību reģionālās drošības jautājumos un Varšavas samitā pieņemto lēmumu īstenošanu, tai skaitā NATO paplašinātās klātbūtnes nodrošināšanu Baltijas valstīs, kas demonstrē alianses solidaritāti un vienotību.

Tāpat komunikē uzsver stratēģisko attiecību nozīmi ar ASV, novērtējot ASV klātbūtni reģionā un finansiālo ieguldījumu Eiropas iedrošināšanas iniciatīvā,  kā arī Baltijas valstu apņemšanos 2018. gadā palielināt aizsardzības finansējumu līdz 2% no iekšzemes kopprodukta.

Vizītes ietvaros ministri apmeklēja Zemessardzes 34. Artilērijas bataljonu, kurā zemessargi apgūst lielgabalu un mīnmetēju apkalpes sadarbības principus, šaušanas datu skaitļošanu, artilērijas un mīnmetēju uguns novērošanu un koriģēšanu, uguns pozīciju piesaistīšanu apvidū un citas artilēristiem un mīnmetējiem nepieciešamās iemaņas.

Jau ziņots, ka 1. un 2. jūnijā Daugavpilī notika Baltijas valstu aizsardzības ministru tikšanās, kurā diskutēja par reģiona aktuālajiem drošības jautājumiem.

1991. gadā Baltijas padome pieņēma rezolūciju par kopīgas Baltijas valstu drošības koncepcijas izstrādi un 1992. gada 2. jūnijā Pērnavā, Igaunijā, Baltijas valstu aizsardzības ministri parakstīja vienošanās protokolu par Baltijas valstu Aizsardzības ministriju sadarbību kopējās drošības jomā.  Sadarbība ļauj attīstīt valstu nacionālās aizsardzības struktūras, veicina efektīvāku spēju attīstību un izmantošanu, savietojamību ar sabiedrotajiem, kā arī nodrošina sekmīgāku sadarbību miera uzturēšanas un krīžu vadības operācijās.

Dalies ar šo ziņu