ASV aizsardzības ministrs sola gādāt par Baltijas valstu aizsardzību

NATO
Pēc LETA—BNS un sargs.lv materiāliem
5F0D7893E08E4AFFA464FFE819810DDE.jpg

ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss (James Mattis) šodien Viļņā paziņoja, ka ASV ir gatava izvietot aizsardzības sistēmas Baltijas valstīs, lai savaldītu Krieviju, tomēr viņš nekomentēja iespējas reģionā izvietot tālas darbības rādiusa pretraķešu aizsardzības sistēmas "Patriot".

ASV aizsardzības ministrs sola gādāt par Baltijas valstu aizsardzību

"Mēs izvietosim tikai aizsardzības sistēmas, lai nodrošinātu, ka tiek ievērota suverenitāte," Matiss sacīja preses konferencē pēc tikšanās ar Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti.

Dž. Matiss uzsvēra, ka NATO spēki Austrumeiropā ir domāti tikai un vienīgi aizsardzības mērķiem, kritizējot Krievijas militārā spēka pastiprināšanu reģionā kā destabilizējošu faktoru.

"Mēs izvietojam specifiskas sistēmas, kuras uzskatām par nepieciešamām. Domāju, ka jebkāda Krievijas kaujas spēju pastiprināšana apkaimē, kur viņi zina un mēs visi zinām, ka to [Krieviju] neapdraud nekas, ko mēs darām Lietuvā vai citās demokrātiskās valstīs, vienkārši ir destabilizējoša," sacīja Dz. Matiss.

"Šīs valstis ar savu aizsardzības izdevumu trajektoriju ir atdarināšanas cienīgs paraugs," viņš sacījis žurnālistiem, kopā ar Baltijas valstu aizsardzības ministriem apmeklējot Lietuvā izvietotos ASV un citu NATO dalībvalstu karavīrus Pabradē. "Tas ir apsveicami. Amerikāņu tautu priecē šie [Baltijas valstu] darbi, un mums nerodas nekādas šaubas par to izraudzīto virzienu. Visā pilnībā esam ar jums."

Igaunija šobrīd ir viena no piecām alianses valstīm, kuras aizsardzībai atvēl NATO ieteiktos 2% iekšzemes kopprodukta (IKP), bet Lietuva un Latvija šo līmeni paredzējušas sasniegt nākamgad.

Kā uzsvēris Matiss, ir svarīgi, lai NATO būtu vienota, reaģējot uz drošības apdraudējumiem, tai skaitā Krievijas un Baltkrievijas šoruden plānotajām vērienīgajām militārajām mācībām "Zapad-2017".

Pēc viņa teiktā, NATO daudznacionālo kaujas grupu dislocēšana Baltijas valstīs un Polijā liecina, ka alianses valstu karavīri ir gatavi cīnīties kopā, ja tas būtu nepieciešams.

"Runājot par savstarpējo partnerību, NATO ir nedalāma," uzsvēris ASV aizsardzības ministrs. 

Jau ziņots, ka šodien Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis devās uz Lietuvu, lai ar Lietuvas, Igaunijas un ASV aizsardzības ministriem runātu par Baltijas valstu aizsardzības spēju stiprināšanu, reģionālās drošības izaicinājumiem, kā arī ASV klātbūtni Baltijas reģionā.

“Šī noteikti ir vēsturiska diena Viļņā, kad Baltijas valstu ministri tiekas ar savu ASV kolēģi. Mūsu sadarbība drošībai kļūs arvien ciešāka!”, pēc ministru tikšanās uzsvēra R. Bergmanis.

Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis  tikšanās laikā ar ASV aizsardzības ministru Džeimsu Matisu saņēmis apliecinājumu, ka ASV turpinās atbalstīt Baltijas valstu, tostarp, Latvijas bruņoto spēku attīstību.

“Mēs sarunās iezīmējām sadarbības loku starp trim Baltijas valstīm. Viņš apstiprināja, ka ASV būs klātesoši un būs gatavi palīdzēt mūsu spēku attīstībā, tāpēc nekas nemainās un turpinām virzīties uz priekšu. Matisa kungs apzinās, cik mums sarežģīti, taču norādīja, ka esam tās valstis, kas virzās strauji uz divu procentu no iekšzemes kopprodukta atvēlēšanu aizsardzībai. Igaunija gan to jau ir izdarījusi," par tikšanos stāsta Bergmanis.

Bergmanis atgādināja, ka starp Latviju un ASV pastāv daudzi projekti aizsardzības attīstībā un ASV turpinot ieguldīt savus līdzekļus Nacionālo bruņoto spēku attīstībā, piemēram, pretgaisa aizsardzības sistēmās. Tāpat ASV ar savu karavīru tiešu klātbūtni Latvijā turpinot stiprināt Baltijas drošību.

"Mums ASV atbalsts ir ļoti būtisks infrastruktūras attīstībā, apmācību procesā un ieroču iegādē," piebilda ministrs.

Tāpat aizsardzības ministri apmeklēja ģenerāļa Silvestra Žukauska vārdā nosaukto mācību poligonu Pabradē, lai tiktos ar Lietuvas bruņotajiem spēkiem un NATO vadītās daudznacionālās kaujas grupas karavīriem, kas dienesta pienākumus veic Lietuvā, kā arī apskatītu militāro tehniku un ekipējumu.

Ar Dž. Matisa vizīti ASV jaunā administrācija vēlas apliecināt savas saistības pret Baltijas valstu drošību saistībā ar bažām par Krievijas ārpolitiku.

Sadarbība ar ASV ir viena no Latvijas aizsardzības politikas divpusējo attiecību prioritātēm. Pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas 2014. gada pavasarī un agresijas Ukrainas austrumos, ASV sāka mācību operāciju „Atlantic Resolve”, tādējādi apliecinot ASV nepārtraukto ieguldījumu NATO dalībvalstu kolektīvajā drošībā un veicinot mieru un stabilitāti Baltijas valstīs un Polijā.

Dalies ar šo ziņu