Aptauja: Tikai trešdaļa Lietuvas iedzīvotāju atbalsta vispārēju militāro dienestu

Ārvalstīs
LETA-BNS
Lietuva
Foto: Foto: kam.lt

Trešdaļa Lietuvas iedzīvotāju atbalsta vispārēju militāro dienestu valstī, liecina pēc ziņu aģentūras BNS pasūtījuma veiktas aptaujas rezultāti.

Aptauja: Tikai trešdaļa Lietuvas iedzīvotāju atbalsta vispārēju militāro dienestu

8% respondentu pauda atbalstu obligātam militāram dienestam visiem jauniešiem - gan puišiem, gan meitenēm -, bet 23% atbalsta obligātu dienestu visiem jaunajiem vīriešiem valstī, liecina aptaujas rezultāti.

25% aptaujāto pauda viedokli, ka pašreizējā sistēma, kad obligātajā dienestā tiek iesaukta daļa jaunu vīriešu, ir saglabājama. Savukārt 34% norādīja, ka Lietuvai vajadzētu paļauties tikai uz profesionālajiem bruņotajiem spēkiem.

Aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis sacīja, ka aptauja raisa optimismu, bet vienlaikus atklāj nepieciešamību aktīvāk informēt sabiedrību.

"Tikai trešdaļa atbalsta profesionālo dienestu un vairāk nekā puse atbalsta jauktu dienestu vienā vai citādākā formātā. Varam redzēt, ka ir izpratne, ka jauniesaucamajiem ir jābūt daļai no bruņotajiem spēkiem. Tādēļ rezultāti ir labi, bet mums joprojām ir jāpastiprina centieni izklāstīt savas idejas sabiedrībai," viņš teica.

Karoblis norādīja, ka 2020.gads ir agrākais, kad varētu ieviest vispārēju iesaukumu, bet iespējams tas notiktu 2021.vai 2022.gadā. "No otras puses, ja situācija pasliktinātos, varētu tikt pieņemts ātrāks lēmums," ministrs piebilda.

Aptauju pēc BNS pasūtījuma veica sabiedriskās domas pētījumu kompānija RAIT.

Lietuva 2015. gadā atjaunoja daļēju obligāto militāro dienestu, reaģējot uz Krievijas agresiju Ukrainā un Baltijas jūras reģionā. Šogad iesaukt plānots vairāk nekā 3500 19-26 gadus vecu vīriešu. Šā gada pirmā iesaukuma dalībnieki dienestu sāk otrdien.

Dalies ar šo ziņu