Igaunijas Drošības policija prognozē kiberuzbrukumu draudu pieaugumu

Ārvalstīs
LETA-BNS
kiberdrošība

2016. gadā Igaunija pieredzējusi vairākus mēģinājumus piekļūt augsta līmeņa valsts lēmējinstitūciju informācijai, un paredzams, ka šādu kiberuzbrukumu iespējamība pieaugs, tuvojoties Igaunijas prezidentūrai Eiropas Savienībā (ES) un tās laikā, kā arī saistībā ar NATO karavīru dislocēšanu valstī, teikts trešdien publiskotajā Igaunijas Drošības policijas gadagrāmatā.

Igaunijas Drošības policija prognozē kiberuzbrukumu draudu pieaugumu

Kā norādīts dokumentā, pērn pieredzētie uzbrukumi "no tehniskā viedokļa veikti ļoti prasmīgi, izmantojot viltotus e-pastus un līdz tam nezināmas tehniskās metodes".

"Par īpaši bīstamu uzskatāma simbioze starp dažu nedraudzīgu ārvalstu specdienestiem un kibernoziedzniekiem, kas dažos gadījumos iegūst noziedzīgu bandu iezīmes. Konkrēti, Krievijas specdienestu un kibernoziedznieku grūti nošķiramā iedaba ir unikāls noziedzīgās pasaules un valdības struktūru sajaukšanās piemērs," teikts gadagrāmatā.

Krievijas specdienesti un kibernoziedznieki nereti lieto vienas un tās pašas ļaunprogrammatūras un darbojas vieni otru interesēs. Tādas operācijas īpaši apdraud vitāli svarīgo infrastruktūru, jo vieni un tie paši grupējumi nereti darbojas gan sabotāžas, gan izlūkošanas, gan nelikumīgas peļņas gūšanas nolūkos, kaitējot institūcijām, kas nodrošina vitāli svarīgus pakalpojumus kibertelpā.

Atgādinot par kiberuzbrukumiem, kam 2016.gadā tika pievērsta visas pasaules uzmanība, tostarp par uzbrukumiem ASV Demokrātu partijai prezidenta vēlēšanu laikā vai Krievijas hakeru plašo uzbrukumu Vācijas Bundestāgam, Igaunijas Drošības policija norāda uz raksturīgu iezīmi, proti, no visas nozagtās informācijas uzbrucēji nodevuši atklātībai to daļu, kas izdevīga viņiem pašiem.

Igaunijai jāpatur prātā šādu uzbrukumu iespējamība pirms prezidentūras Eiropas Savienībā un tās laikā, kas nozīmē, ka uzbrukumu rīkotājiem izdevīgi dati var tikt nodoti atklātībai, ja tiek pārraidīti pa neaizsargātiem kanāliem, uzsvērts gadagrāmatā.

"Kiberincidentu izmeklēšanā mēs augstu vērtējam sadarbību gan starp valstīm, gan mūsu valsts iekšienē," teikts dokumentā. "Mēs darbojamies daudzos starptautiskajos formātos. Starptautiskā sadarbība ir svarīga tādēļ, ka lielum lielais vairākums infrastruktūru, kas pakļautas uzbrukumiem, atrodas valstīs ar atšķirīgu tiesisko struktūru, un tas tiesībsargāšanas iestādēm rada šķēršļus operatīvi un izsmeļoši tos izmeklēt."

Dalies ar šo ziņu