Ministrs: Lietuvai jāstiprina sadarbība ar Ziemeļvalstīm aizsardzības un drošības jomā

Ārvalstīs
LETA--BNS
Karoblis
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Lietuvai jāstiprina aizsardzības un drošības sadarbība ar Ziemeļvalstīm, uzsvēris aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis, kas 17. martā ticies ar Islandes augstāko šīs jomas amatpersonu - Ārlietu ministrijas Drošības un aizsardzības departamenta direktoru Arnoru Sigurjonsonu.

Ministrs: Lietuvai jāstiprina sadarbība ar Ziemeļvalstīm aizsardzības un drošības jomā

"Vienīgais ceļš pašreizējo drošības apdraudējumu atvairīšanai ir uzturēt vienotību Eiropas Savienībā un NATO. Mums jāveic visi iespējamie pasākumi drošības un aizsardzības stiprināšanai, un viens no tiem ir Ziemeļvalstu un Baltijas valstu sadarbība aizsardzības jomā," paziņojis ministrs.

Kā norāda Lietuvas Aizsardzības ministrija, tikšanās laikā pārrunāta drošības situācija reģionā, divpusējās un daudzpusējās sadarbības jautājumi, šoruden gaidāmās Krievijas un Baltkrievijas karaspēka mācības "Zapad 2017", Krievijas bruņoto spēku darbība reģionā un iespējamā situācijas attīstība.

Šajās sarunās bija klāt arī Lietuvas Bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Jons Vītauts Žuks, kas iepazīstināja viesi ar drošības situāciju reģionā, Lietuvas Bruņoto spēku potenciālu un to attīstības plāniem.

Karoblis izteica viedokli, ka Ziemeļvalstu un Baltijas valstu savstarpējās saites varētu stiprināt sadarbība gaisa telpas un jūras novērošanā, informācijas drošības un kiberdrošības jomā, kā arī kopīgas mācības.

Sigurjonsons Lietuvā ieradies pirmajā oficiālajā vizītē. Piektdien viņš apmeklēja arī Lietuvas Bruņoto spēku Apvienoto štābu un tikās ar tā darbiniekiem un ar turpat bāzētās NATO spēku integrācijas vienības vadību un tās pārstāvjiem.

Islandei nav savu bruņoto spēku, bet tā piedalās reģiona drošības vides veidošanā, iesaistās NATO operācijās finansiāli un deleģējot savu civilo personālu.

Dalies ar šo ziņu