Grībauskaite aicina pārcelt NATO štābus tuvāk alianses austrumu robežām

NATO
BNS
Gribauskaite
Foto: Publicitātes foto

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, ceturtdien Viļņā tiekoties ar NATO spēku virspavēlnieku Eiropā ģenerāli Kērtisu Skaparoti, aicinājusi pārcelt alianses štābus tuvāk tās austrumu robežām, norādīdama, ka to pašreizējais izvietojums joprojām vairāk atbilst Aukstā kara laiku loģikai.

Grībauskaite aicina pārcelt NATO štābus tuvāk alianses austrumu robežām

"Kā norādījusi prezidente, mainoties ģeopolitiskajai dinamikai, Ziemeļatlantijas alianse ir pārāk lēna, tādēļ nepieciešamas pārmaiņas, gan reformējot un paātrinot lēmumu pieņemšanu, gan pārceļot militāros štābus tuvāk alianses austrumu robežām," teikts prezidentes biroja izplatītajā paziņojumā. "Pēc prezidentes sacītā, NATO vadības struktūras un bruņotie spēki vēl aizvien izvietoti pēc Aukstā kara laiku loģikas - Eiropas rietumos un dienvidos. Šobrīd, pastiprinoties Krievijas radītajiem apdraudējumiem, alianses spēki jāpārvirza uz austrumu flangu," teikts paziņojumā.

Grībauskaite arī uzsvērusi, ka Baltijas valstīm vajadzīga reģionālā pretgaisa aizsardzība un pasākumi, kas novērstu Lietuvas, Latvijas un Igaunijas militāro izolāciju un nodrošinātu operatīvu sabiedroto papildspēku ierašanos.

Viena no vājākajām vietām Baltijas valstu aizsardzībā ir gaisa telpa, un sabiedroto ierašanos Baltijā var bloķēt tā dēvētie pieejas ierobežošanas un reģiona bloķēšanas spēki, ko Krievija attīsta Kaļiņingradas apgabalā.

Lietuvas prezidente arī atzīmējusi, ka viens no svarīgākajiem atturēšanas elementiem būtu pastāvīga sabiedroto spēku koncentrēšana Baltijas valstīs. Šobrīd alianses karavīri Baltijā dislocēti pēc rotācijas principa.

Ģenerālis Skaparoti savukārt norādījis, ka mūsdienu pasaulē tehnoloģijas ļauj aliansei vadīt savus bruņotos spēkus no dažādām vietām un operatīvi tos pārdislocēt. "Es ļoti uzticos tai struktūrai, kāda mums ir," viņš ceturtdien sacījis žurnālistiem Viļņā.

Šobrīd galvenie NATO štābi Eiropā atrodas Beļģijā un Nīderlandē. Augsta līmeņa štābs - Daudznacionālais Ziemeļaustrumu korpuss - darbojas arī Polijā, Ščecinā. Polijā patlaban tiek veidots arī starptautisks divīzijas štābs, bet par tā lomu reģionā dislocēto NATO spēku vadīšanā amatpersonas vēl nav izšķīrušās.

Ģenerālis Skaparoti, kas ir arī Eiropā dislocētā ASV kontingenta komandieris, norādījis, ka ASV karavīru klātbūtne reģionā faktiski jau šobrīd ir pastāvīga. "Mūsu spēki šeit atrodas365 dienas gadā," viņš uzsvēris. ASV spēku bataljona rotācija paredzēta jūnijā un jūlijā un tie piedalīsies arī mācībās "Saber Strike", bet vēl viena rotācija gaidāma septembrī.

Dalies ar šo ziņu