Igaunija un Lietuva paraksta līgumus ar ASV par amerikāņu karavīru statusu

Ārvalstīs
BNS
ASV, karavīri
Foto: Foto: virsseržants Gatis Indrēvics

Gan Igaunijā, gan Lietuvā 17. janvārī parakstīti līgumi ar ASV par aizsardzības sadarbību, kas regulē ASV bruņoto spēku pārstāvju tiesisko statusu šajās valstīs. Latvija šādu līgumu parakstīja jau 12. janvārī.

Igaunija un Lietuva paraksta līgumus ar ASV par amerikāņu karavīru statusu

Igaunijā līgumu parakstīja Igaunijas aizsardzības ministrs Marguss Tsakhna un ASV vēstnieks Igaunijā Džeimss Melvils. "Šis līgums ir daļa no mūsu intensīvās sadarbības ar Savienotajām Valstīm, lai NATO austrumu robeža būtu aizsargāta un šajā reģionā tiktu nodrošināts miers," Tsakhna uzsvēra.

Līgums samazinās birokrātiju saistībā ar ASV karavīru uzturēšanos Igaunijā un ļaus viņiem iegūt dažādas priekšrocības atbilstoši kopīgām stratēģiskajām interesēm un principiem.

Līgums arī regulēs Igaunijas Sodu kodeksa attiecināšanu uz ASV Bruņoto spēku pārstāvjiem un viņu ģimenes locekļiem. Dokuments detalizētāk noteiks, kādos gadījumos ASV kā nosūtošās valsts jurisdikcija attiecas uz ASV Bruņoto spēku pārstāvjiem. Atbilstoši līgumam nodokļu atvieglojumi galvenokārt attieksies uz precēm un pakalpojumiem, kas paredzēti dienesta lietošanai. Viens no starptautiskās aizsardzības sadarbības pamata principiem ir tāds, ka neviena valsts nepelna uz nosūtošās valsts rēķina.

Līgums stāsies spēkā, kad to ratificēs Igaunijas Rīgikogu un ASV Senāts.

Savukārt Lietuvas vārdā dokumentu parakstījis aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis, Amerikas Savienoto Valstu vārdā - ASV vēstniece Lietuvā Enna Hola.

Kā norādījis Karoblis, šī diena Lietuvas un ASV aizsardzības sadarbības jomā uzskatāma par vēsturisku. "Esmu pārliecināts, ka ASV spēku atrašanās šeit ir viens no svarīgākajiem faktoriem, kas ļauj Lietuvas cilvēkiem pašreizējā situācijā justies drošāk, un ceru uz pastāvīgu klātbūtni nākotnē," viņš uzsvēris.

Saskaņā ar Viļņā parakstīto līgumu Lietuva nodod Amerikas Savienotajām Valstīm tiesībām realizēt kriminālo jurisdikciju attiecībā uz amerikāņu karavīriem, tomēr vienlaikus patur iespēju īpašos gadījumos šīs tiesības atgūt. Līgums arī paredz Amerikas Savienotajām Valstīm tiesības izmantot noteiktus militāros objektus, lai gan tie paliek Lietuvas īpašumā.

Līgums stāsies spēkā, kad to būs ratificējis Lietuvas Seims un ASV Senāts.

Kopš 2014. gada ASV Baltijas valstīs un Polijā dislocējušas pa rotas lieluma karavīru vienībai, bet uz mācībām Lietuvā bieži ieradīsies bataljons no Polijā dislocētās ASV spēku brigādes.

Dalies ar šo ziņu