Latvijas Jūras spēku flotile pārņem Baltijas valstu jūras eskadras vadību

NBS
Sargs.lv
Jūras spēki
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

5. janvārī Rīgā, Bolderājā uz Jūras spēku flotiles kuģa A-90 „Varonis” notika Baltijas valstu jūras eskadras (BALTRON) komandiera maiņas ceremonija, kurā piedalījās Lietuvas Jūras spēku komandieris jūras kapteinis Arunas Mockus un Jūras spēku flotiles komandieris flotiles admirālis Ingus Vizulis.

Latvijas Jūras spēku flotile pārņem Baltijas valstu jūras eskadras vadību

Klātesot arī flotiles personālsastāvam, līdzšinējo jūras eskadras komandieri -  Lietuvas Jūras spēku komandleitnantu Tadas Jablonskis - nomainīja Latvijas Jūras spēku flotiles virsnieks kapteiņleitnants Kaspars Miezītis.       

Latvijas, Igaunijas un Lietuvas jūras eskadru izveidoja 1998.gada augustā, lai nodrošinātu pastāvīgas ātrās reaģēšanas spējas jūrā miera un krīzes laikā. Par tās pirmo komandieri kļuva Latvijas jūras kapteinis Ilmārs Lešinskis.

Baltijas valstis BALTRON sastāvā kuģus deleģē rotācijas kārtībā uz 6 – 12 mēnešiem, veidojot vienību ar diviem mīnu kuģiem un štāba un apgādes kuģi. Eskadras kuģi piedalās jūras atmīnēšanas operācijās un militārajās mācībās Baltijas valstu teritoriālo ūdeņu un ekonomiskās drošības stiprināšanā, kā arī meklēšanas un glābšanas darbos.  

Viens no galvenajiem Baltijas valstu sadarbības projekta mērķiem ir paaugstināt kuģu personāla profesionalitāti, piedaloties ikgadējās mīnu meklēšanas mācībās un operācijās, tostarp NATO pretmīnu vienības realizētajās operācijās. Vienlaikus šāda sadarbība veicina savstarpējo savietojamību starp Baltijas valstu Jūras spēkiem.           

Šā gada laikā BALTRON kuģi piedalīsies septiņās mācībās Baltijas jūrā. To laikā katru gadu Baltijas jūrā neitralizē desmitiem mīnu, torpēdu un citu sprādzienbīstamu priekšmetu, kas pārsvarā ir palikuši no iepriekšējās karadarbības šajā reģionā.

Dalies ar šo ziņu