Lietuva gatavojas nostiprināt attiecības ar ASV aizsardzības jomā

NATO
BNS
Lietuva
Foto: Foto: Ieva Budzeikaitė

Lietuva gatavojas nostiprināt attiecības ar ASV aizsardzības jomā, parakstot pirmo sadarbības līgumu, kas sīkāk reglamentēs amerikāņu spēku statusu Lietuvā.

Lietuva gatavojas nostiprināt attiecības ar ASV aizsardzības jomā

"Šai līgumā ASV nostiprina un vēlreiz apliecina savas saistības pret Lietuvu aizsardzības jomā, savukārt Lietuva apņemas nodrošināt visus nepieciešamos apstākļus šo saistību izpildei," norādīts komentārā, ko pēc ziņu aģentūras BNS lūgumu sniegusi Lietuvas Aizsardzības ministrija. "Tāda vienošanās palīdzēs vienkāršot procedūras un atvieglos ASV karavīriem un personām, kas piesaistītas bruņotajiem spēkiem, ierašanos un uzturēšanos Lietuvā, kā arī kopīgu mācību rīkošanu un projektu īstenošanu."

Līdztekus citiem nosacījumiem sadarbības līguma projektā paredzēti arī nodokļu atvieglojumi amerikāņu karavīriem. Piemēram, iegādājoties īpašumu ASV spēkiem vai to vārdā, netiktu aprēķināts pievienotās vērtības nodoklis, pārdošanas, ekspluatācijas vai akcīzes nodoklis.

Lietuva arī plāno atteikties no pirmtiesībām realizēt savu kriminālo jurisdikciju attiecībā uz amerikāņu karavīriem, tomēr vienlaikus paturēt iespēju īpašos gadījumos šīs tiesības atgūt.

Arī Lietuvas Seima deputāti plāno šonedēļ doties uz ASV, lai stiprinātu starpparlamentu sakarus, tiekoties ar augstām ASV Kongresa Senāta un Pārstāvju palātas amatpersonām. Kā pastāstījis Seima Eiropas lietu komitejas priekšsēdētājs Ģedimins Ķirķils, lietuviešu delegācija gatavojas tikties arī ar jaunievēlētā ASV prezidenta Donalda Trampa aprindu cilvēkiem. "Tiksimies gan ar saviem vecajiem draugiem, gan jaunajiem līderiem. Pašlaik saskaņojam arī ar jaunievēlētā prezidenta komandu un padomniekiem," viņš sacījis.

Nākamnedēļ Savienotajās Valstīs notiks arī NATO Parlamentārās Asamblejas, ASV Atlantijas Padomes un Nacionālās aizsardzības universitātes rīkots transatlantiskais parlamentāriešu forums, kurā no Lietuvas piedalīsies Seima "Tēvzemes savienības-Lietuvas kristīgo demokrātu" frakcijas deputāte Rasa Juknevičiene.

Kā ziņots, šonedēļ Vašingtonā notika Baltijas valstu, Ziemeļvalstu un ASV konsultācijas par Eiropas drošības jautājumiem - paplašinātās partnerības Ziemeļeiropā (e-PINE - Enhanced Partnership in Northern Europe) ārlietu ministriju politisko direktoru apspriede, kā arī ASV un Baltijas valstu konsultācijas par sadarbību drošības jomā, kurās Lietuvu pārstāvēja Ārlietu, Aizsardzības un Iekšlietu ministriju amatpersonu delegācija. Šajās konsultācijās tika panākta vienošanās izveidot plenārvaldi un trīs darba grupas, kas regulāri tiktos un analizētu konkrētas aizsardzības jomas.

"Tāds dialogs ļaus labāk ieskicēt reģionālās sadarbības jomas, īstenot kopīgus projektus, nodrošināt nepieciešamo ASV un Baltijas valstu institūciju iesaisti," norādīts Lietuvas Ārlietu ministrijas paziņojumā. "Tas veicinās labāku darbības koordināciju un darbosies kā konsultatīva struktūra lēmumu pieņēmējiem politiskajā līmenī. Lietuvas pārstāvji uzsvēra, ka ir svarīgi orientēties uz ļoti skaidru aizsardzības un savaldīšanas spēku stiprināšanu Lietuvā un Baltijas reģionā, kas balstītos gan uz resursiem no ASV puses, gan nacionālajiem aizsardzībai paredzētajiem līdzekļiem."

Dalies ar šo ziņu