ASV nosūtīs uz Norvēģiju 330 karavīrus

Ārvalstīs
BNS-AFP
ASV, karavīri
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

ASV uz Norvēģiju nosūtīs 330 karavīru, pirmdien paziņojusi Norvēģijas valdība.

ASV nosūtīs uz Norvēģiju 330 karavīrus

330 ASV jūras kājnieki piedalīsies apmācībā un manevros gandrīz arktiskos apstākļos, pavēstīja Norvēģijas Aizsardzības ministrija.

Norvēģijā jau ir izvietots liels daudzums ASV militārā aprīkojuma, tostarp kalnos ierīkotos tuneļos, tomēr līdz šim ASV karavīri te nebija izvietoti.

"Šī ASV iniciatīva ir apsveicama un arī iederas NATO procesos, pastiprinot manevrus, apmācības un savstarpējo savietojamību alianses ietvaros," paziņoja Norvēģijas aizsardzības ministre Īne Ēriksena Sēreide.

"Norvēģijas aizsardzība ir atkarīga no sabiedroto papildspēkiem, un Norvēģijas drošībai ir būtiski, ka mūsu sabiedrotie šeit ierodas, lai apgūtu zināšanas par to, kā darboties Norvēģijā un ar Norvēģijas spēkiem," piebilda ministre.

ASV karavīri Norvēģijā sāks ierasties 2017.gada janvārī. Spēku izvietošana Vērnēsē netālu no Tronheimas pilsētas apmēram 1000 kilometru attālumā no Krievijas robežas notiek pēc Vašingtonas iniciatīvas, un Oslo nākamā gada laikā pārskatīs karavīru izvietošanas nepieciešamību.

Pagājušajā nedēļā Krievijas vēstniecība Norvēģijā pauda pārsteigumu par ASV spēku izvietošanu. "Ņemot vērā daudzos Norvēģijas amatpersonu paziņojumus par Krievijas draudu Norvēģijai neesamību, mēs vēlētos zināt, kāpēc Norvēģija tik ļoti vēlas palielināt tās militāro potenciālu, īpaši izvietojot amerikāņu spēkus Vērnēsē," aģentūrai AFP norādīja Krievijas vēstniecības Oslo preses pārstāvis Maksims Gurovs.

Dalies ar šo ziņu