Igaunijā rosina obligātā militārā dienesta karavīrus apmācīt par policijas darbinieka palīgiem

Ārvalstīs
Pēc news.postimees.ee materiāliem
igaunija, karavīri
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Igaunijas Iekšlietu ministrija vērsusies Aizsardzības ministrijā ar piedāvājumu izvērtēt iespēju obligātā militārā dienesta kareivju pamatapmācību papildināt ar policijas darbinieka palīga apmācības kursu, raksta “Postimees”.

Igaunijā rosina obligātā militārā dienesta karavīrus apmācīt par policijas darbinieka palīgiem

“Saskaņā ar Iekšējās drošības stratēģiju mēs vēlamies izvērtēt iespēju kareivju pamatapmācībā iekļaut tiesību aizsardzības sadaļu,” “Postimees” sacīja Iekšlietu ministrijas preses padomnieks Tomass Viks.

Viņš piebilda, ka idejai īstenojoties pilnībā vai daļēji atbilstoši policijas darbinieka palīga apmācības programmai, obligātā dienesta karavīri pēc militārā dienesta varētu pildīt  policijas darbinieka palīga funkcijas.

Policijas darbinieka palīga apmācības kurss ietver 40 stundu apmācību tādās jomās kā tiesību pamati, palīga pienākumi un tiesības, administratīvais process, prevencija un uzraudzība, bērnu tiesību aizsardzība, saziņa ar personām, pirmā medicīniskā palīdzība un radio sakaru procedūras.

Apmācība paredzēta pēc brīvprātības principa, “Postimees” norādīja Iekšlietu ministrijā. “Mēs vēlamies atvieglot procesu kā kļūt par policijas darbinieka palīgu,” sacījis Iekšlietu ministrijas kārtības un kriminālpolicijas departamenta padomnieks Elmārs Veldre.

“Vai papildu apmācība varētu ieķlauties kareivju pamatapmācībā un kā, tas sadarbībā ar Iekšlietu ministriju vēl jāanalizē,” norādījis Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis Andress Sangs.

Igaunijā pašreiz ir aptuveni 1000 policijas darbinieka palīgu, savukārt obligātajā dienestā ik gadu tiek iesaukti aptuveni 3000 jauniešu, norāda izdevums.

“Postimees” atgādina iepriekš rakstīto, ka Aizsardzības ministrija sagatavojusi grozījumus tiesību aktos, kas ļautu Militārajai policijai veikt satiksmes kustības uzraudzību un primārās procesuālās darbības.

Aizsardzības spēku apmācība parasti notiek vietās, kur policijas un robežsardzes pārvaldes darbinieku klātbūtne ir ierobežota. Tas noved pie tā, ka daži autovadītāji apzināti ignorē ceļu satiksmes noteikumus. Šajās vietās ir Militārā policija, teorētiski tā varētu veikt ceļu satiksmes likumu ievērošanas uzraudzību.

Vēl viena problēma, ar kuru saskārušies Aizsardzības spēki, ir cilvēki kas apdraud apmācības un pakļauj briesmām  to dalībniekus – seko Aizsardzības spēku transportlīdzekļiem, brauc alkohola reibumā un narkotisko vielu iespaidā, ignorē satiksmes kustības noteikumus, raksta “Postimees”.

Dalies ar šo ziņu