Zviedrijas bruņotie spēki lūdz sabiedrību ziņot par aizdomīgiem notikumiem valsts dienvidos

Ārvalstīs
Pēc forsvarsmakten.se materiāliem

Zviedrija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Zviedrijas Drošības policija un bruņotie spēki, Dienvidu militārajā reģionā atverot saziņas līnijas (telefona numuri, e-pasta adrese), lūdz sabiedrības līdzdalību, abām institūcijām ziņojot par aizdomīgiem notikumiem gan jūrā, gan uz sauszemes valsts dienvidos, liecina informācija, kas pirms dažām dienām publicēta bruņoto spēku interneta vietnē.

Zviedrijas bruņotie spēki lūdz sabiedrību ziņot par aizdomīgiem notikumiem valsts dienvidos

Tas, ņemot vērā nestabilo drošības situāciju Baltijas jūras reģionā, darīts valsts drošības interesēs, lai, piemēram, novērstu iespējamo spiegošanu. Bruņotie spēki pieļauj arī krimināla rakstura darbības pret bruņoto spēku īpašumu, norādīts publicētajā ziņā.

Zviedri aicināti ziņot par neierastu tehnikas un cilvēku pārvietošanos pie militāriem objektiem vai mācību norises vietām.

Konstatējot šādus gadījumus, sabiedrība tiek lūgta ziņot par to, kas un kur noticis, norādot arī datumu un laiku, kā arī nosūtīt fotogrāfijas vai video.

Tikai dažas dienas pēc šī paziņojuma Zviedrijas bruņoto spēku runasvīrs medijiem apstiprināja, ka netālu no vietas, kur nesen notikušas divas starptautiskas militārās mācības, manītas “ārvalstu automašīnas”.

Neprecizējot, kuras ārvalsts automašīnas redzētas, runasvīrs laikrakstam “Värnamo Nyheter” norādīja,  ka “ir skaidrs, ka ārvalstu spēki interesējas par mūsu tehnoloģijām. Viņi izlūko, viņi ievāc informāciju.”

Laikā no 15. līdz 26. augustam Zviedrijas dienvidos norisinājās starptautiskās Improvizētu spridzināšanas ierīču pretpasākumu mācības “Bison Counter 2016”.

Mācībās piedalījās 341 karavīri no 22 dažādām pasaules valstīm. Latviju mācībās pārstāvēja četri 3.Zemessardzes novada 54.Inženiertehniskā bataljona Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rotas karavīri, kas specializējas nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas un improvizēto spridzināšanas ierīču neitralizēšanas uzdevumu veikšanā.

Pērn Zviedrijas valdība nolēma palielināt caurskatāmību, turpmāk dažu stundu laikā informējot sabiedrību par gadījumiem, kad citu valstu lidmašīnas pārkāpj Zviedrijas gaisa telpu, kā arī par kuģiem, kas pārkāpj jūras robežas.

Zviedrijas aizsardzības ministrs Pēters Hulkvists pērn septembrī intervijā “Dagens Nyheter” apstiprināja, ka turpmāk bruņotie spēki ziņos par pārkāpumiem dažu stundu laikā.

“Mūsu mērķis ir kļūt tikpat atklātiem kā Somijai, lai sabiedrība zinātu, kas notiek valstī. Tas ir būtiski, ņemot vērā augošo militāro mācību skaitu un palielināto aktivitāti Baltijas jūrā,” sacīja ministrs.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem bruņotajiem spēkiem jāinformē Zviedrijas valdība par robežas pārkāpumiem četru stundu laikā pēc notikušā; pēc tam valdība izlems, vai nekavējoties informēt sabiedrību.

Sešas stundas pēc pārkāpuma bruņotajiem spēkiem būs jāinformē sabiedrību, publicējot notikušā pārkāpuma detaļas savā interneta vietnē.

Dalies ar šo ziņu