Pēc 11 gadu pārtraukuma Zviedrija Gotlandē izvieto pastāvīgu kaujas vienību

Ārvalstīs
Pēc forsvarsmakten.se materiāliem
Zviedrija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Zviedrijas bruņoto spēku komandieris devis pavēli mehanizēto kājnieku apakšvienībai, kas šobrīd Gotlandē piedalās mācībās, stratēģiski svarīgo Baltijas jūras salu nepamest, vēsta paziņojums bruņoto spēku interneta vietnē.

Pēc 11 gadu pārtraukuma Zviedrija Gotlandē izvieto pastāvīgu kaujas vienību

Pavēle stājusies spēkā trešdien plkst. 7.

Zviedrijas līderi iepriekš bija vienojušies par karavīru izvietošanu Gotlandē 2017.gada beigās, tomēr trešdienas rītā 150 karavīri, kas šobrīd salā piedalās militārajās mācībās, saņēmuši pavēli palikt Gotlandē.

"Laika gaitā ārējie apstākļi pasaulē ir pasliktinājušies, un tas nozīmē, ka es esmu pieņēmis lēmumu par pastāvīgu izvietošanu un ka mēs šeit kaujas grupu izvietosim agrāk," paziņojumā norādījis bruņoto spēku komandieris ģenerālis Mīkaels Bidēns.

Viņš uzsvēra - netiek uzskatīts, ka Zviedrija būtu pakļauta tūlītējiem draudiem, tomēr pēdējo dažu gadu laikā situācija apkārtējā reģionā ir mainījusies.

Karavīri šobrīd palikts Gotlandē, un vēlāk viņus nomainīs citi karavīri. Līdz 2017.gada vidum tiks izveidota pastāvīga kaujas grupa, un tas ir seši mēneši ātrāk nekā paredzēts pašreizējos bruņoto spēku plānos.

"Līdz kaujas grupas izveidošanai salā tiks izvietotas, tur un ap to darbosies vienības no dažādām Zviedrijas vietām," teikts bruņoto spēku paziņojumā.

Zviedrijas karavīri militāri stratēģisko salu atstāja 2005.gadā.

Dalies ar šo ziņu