Starptautiskajās mācībās ”Open Spirit" Baltijas jūrā atrasti 17 sprādzienbīstami priekšmeti

Militārās mācības
Sargs.lv
Open Spirit
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

27. maijā Lietuvas teritoriālajos ūdeņos un ekskluzīvi ekonomiskajā zonā noslēdzās gadskārtējā starptautiskā jūras operācija “Open Spirit”, kurā meklēja un iznīcināja no Pirmā un Otrā pasaules kara saglabājušos sprādzienbīstamos priekšmetus.

Starptautiskajās mācībās ”Open Spirit" Baltijas jūrā atrasti 17 sprādzienbīstami priekšmeti 

Nedēļas laikā “Open Spirit” dalībnieki pārmeklēja jūras gultni 50 kvadrātjūdžu (172 kvadrātkilometrus) platībā, identificējot 912 grunts objektus. 17 no šiem objektiem bija sprādzienbīstami priekšmeti (14 mīnas un 3 torpēdas) un visi no tiem tika neitralizēti. Papildus tika atrastas 2 raķešu korpusa daļas, 29 mīnu enkuri un 3 mācību mīnas.

No 16. līdz 27. maijam Latvijas Jūras spēku flotili operācijā pārstāvēja ūdenslīdēju komanda un kuģis M-06 “Tālivaldis”, kurš uzdevumus veica Baltijas valstu mīnu kuģu eskadras (BALTRON) sastāvā. Gan šīs kuģu grupas, gan arī operācijas “Open Spirit” štābā darbojās arī vairāki Latvijas virsnieki.

26. maijā Jūras spēku flotiles komandieris flotiles admirālis Ingus Vizulis preses dienas ietvaros apmeklēja operācijas rajonu, kā arī tikās ar Latvijas karavīriem, kas piedalījās šajā operācijā.

Kopumā Lietuvas Jūras spēku vadītajā operācijā šogad piedalījās 19 kuģi un desmit ūdenslīdēju atmīnētāju komandas, kā arī citi speciālisti no 14 valstīm – Beļģijas, Kanādas, Dānijas, Igaunijas, Francijas, Vācijas, Latvijas, Lietuvas, Nīderlandes, Norvēģijas, Polijas, Zviedrijas, Lielbritānijas un ASV. Mācībās piedalījās arī divas kuģu grupas - BALTRON un NATO 1.pastāvīgās jūras pretmīnu grupa (SNMCMG1), kuras pirms tam piedalījās arī Latvijas vadītajās mācībās “Baltic Fortress”.

Gadskārtējās operācijas, kas rotācijas kārtībā notiek kādā no Baltijas valstīm, uzdevums ir attīrīt kuģošanas ceļus un zvejošanas rajonus no Baltijas jūras dzelmē palikušajiem sprādzienbīstamajiem priekšmetiem, tādējādi samazinot iespējamos riskus. Starptautiskā operācija palīdz pilnveidot arī štābu, mīnu kuģu un to ūdenslīdēju atmīnētāju komandu sadarbību un savietojamību, taktiku un procedūras.

Nākamgad operācija “Open Spirit 2017” notiks Latvijas teritoriālajos ūdeņos.

Dalies ar šo ziņu