Ģenerālleitnants Graube: Latvija un Lietuva triecienšautenes “G36” varētu iegādāties kopīgi

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
22A36715FD4948D0B692218B5E6E930D.jpg

Latvija un Lietuva triecienšautenes “G36” varētu iegādāties kopīgi, par iespējamo iepirkumu paziņoja Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, kurš, uzturoties oficiālā vizītē Lietuvā, saņēma apstiprinājumu, ka arī Lietuvas bruņotie spēki turpinās izmantot bruņojumā esošās triecienšautenes “G36”.

Ģenerālleitnants Graube: Latvija un Lietuva triecienšautenes “G36” varētu iegādāties kopīgi

“Lēmums ir balstīts uz mūsu veikto pārbaužu datiem, kā arī pamatojoties uz to informāciju, kuru esam saņēmuši no mūsu sabiedrotajiem, kā arī uz mūsu vēlmi bruņojumā saglabāt viena veida strēlnieku ieroci,” sacīja Lietuvas aizsardzības ministrs Jozs Olekas, piebilstot, ka jau šogad bruņotie spēki sāks procedūras par papildu triecienšauteņu “G36” iepirkšanu.

“Mūsu galvenais uzdevums NATO samitā Varšavā ir pastiprināt atturēšanas pasākumus. Mēs uzskatām, ka samitā ir svarīgi pieņemt stingru un skaidru lēmumu par pastāvīgu sabiedroto spēku klātbūtni reģionā. Vienotība un alianses kolektīvās drošības stiprināšana ir tas, kas atturēs Krieviju,” sacīja aizsardzības ministrs, tiekoties ar ģenerālleitnantu Raimondu Graubi, lai pārrunātu drošības situāciju Eiropā, aktualizētu abu valstu turpmākās militārās sadarbības jautājumus stratēģiskā līmenī, kā arī pārrunātu aktualitātes, kas saistītas ar sagatavošanas NATO samitam Varšavā.

Aizsardzības ministrs un bruņoto spēku komandieris pārrunāja arī Polijā, Ščecinā, izvietotā alianses Ziemeļaustrumu daudznacionālā korpusa štāba lomu un vietu reģiona aizsardzībā, risinājumu izstrādāšanas gaitu kopīgas vidēja rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas izveidošanā reģionā, kā arī nepieciešamību veikt kopīgus iepirkumus.

 Latvijas bruņoto spēku komandieris uzteica abu valstu ciešo militāro sadarbību un uzsvēra, ka, saskaroties ar draudiem, spēcīgi varam būt tikai sadarbojoties, tāpēc aicināja sinhronizēt abu valstu aizsardzības plānus.  Ģenerālleitnants Raimonds Graube aicināja turpināt izvērtēt iespējas kopīgi izmantot militāro apmācību infrastruktūru, tādējādi nodrošinot labākas apmācību iespējas gan abu valstu, gan arī sabiedroto spēku karavīriem.

“Ar Latvijas bruņoto spēku komandieri apspriedu ne tikai reģionālās drošības aktualitātes, bet arī informācijas kara draudus,” sacīja Lietuvas Bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Jons Vitauts Žukas, piebilstot, ka Latvijas kolēģis tika iepazīstināts ar Lietuvas bruņoto spēku kaujas spējām, mūsu karavīru dalību NATO un ES spēkos, starptautiskajās operācijās un militārajās mācībās.

Savukārt ģenerālleitnants Raimonds Graube norādīja, ka, tiekoties ar Lietuvas Bruņoto spēku vadību, pārrunāta arī sadarbība karavīru apmācības jautājumos un abu valstu karavīru kopīga dalība militārās mācībās un vingrinājumos, īpašu uzsvaru liekot uz kopīgu pretgaisa aizsardzības mācību rīkošanu jau tuvākajā nākotnē.

Lai iepazītos ar virsnieku apmācības sistēmu, ģenerālleitnants Raimonds Graube apmeklēja Lietuvas Militāro akadēmiju, kur tikās arī ar Latvijas karavīriem, kuri starptautiskajā Sauszemes spēku, kā arī Gaisa spēku vadības un štāba virsnieku kursā apgūst militārās zināšanas, gatavojoties studijām Baltijas Aizsardzības koledžā.

Vizītes noslēgumā bruņoto spēku komandieris apmeklēja Lietuvā izvietoto NATO Enerģētikas drošības izcilības centru.

Lai arī Latvijas un Lietuvas bruņoto spēku komandieri dažādos formātos ir tikušies ne reizi vien, pēdējo gadu laikā šī pirmā Latvijas bruņoto spēku komandiera oficiālā darba vizīte Lietuvā.

Dalies ar šo ziņu