Aptauja: Divas trešdaļas Lietuvas iedzīvotāju atbalsta aizsardzības finansējuma palielināšanu

Ārvalstīs
LETA--BNS
Lietuva
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Aptuveni 67% Lietuvas iedzīvotāju atbalsta vajadzību palielināt finansējumu aizsardzībai līdz 2% no iekšzemes kopprodukta, liecina aptauja, ko pēc Aizsardzības ministrijas pasūtījuma decembrī veikusi tirgus pētījumu kompānija RAIT.

Aptauja: Divas trešdaļas Lietuvas iedzīvotāju atbalsta aizsardzības finansējuma palielināšanAptuveni 67% Lietuvas iedzīvotāju atbalsta vajadzību palielināt finansējumu aizsardzībai līdz 2% no iekšzemes kopprodukta, liecina aptauja, ko pēc Aizsardzības ministrijas pasūtījuma decembrī veikusi tirgus pētījumu kompānija RAIT.

Desmitā daļa respondentu šajā jautājumā nav varējusi dot noteiktu atbildi, bet aptuveni 23% pauduši noraidošu attieksmi.

"Aptauja liecina, ka pilsoņu vairākums izprot, cik svarīgi ir palielināt aizsardzības budžetu un pildīt saistības pret citām NATO dalībvalstīm kolektīvās aizsardzības jomā," - tā pētījuma rezultātus komentējis aizsardzības ministrs Juozs Oleks.

Reaģējot uz Krievijas darbību Ukrainā, Lietuva konsekventi palielina aizsardzības finansējumu. Parlamentā pārstāvētās politiskās partijas vienojušās sasniegt pieminēto 2% robežu līdz 2020.gadam. Šogad aizsardzībai Lietuvas budžetā paredzēti 574 miljoni eiro jeb 1,48% no IKP.

Aptaujā arī noskaidrots, ka aptuveni 65% Lietuvas iedzīvotāju atbalstītu Lietuvas karavīru sūtīšanu uz starptautiskajām operācijām, ja to lūgtu sabiedrotās valstis, tikmēr 26% respondentu uzskata, ka savus karavīrus uz starptautiskajām operācijām Lietuvai sūtīt nevajadzētu. Vēl 9% aptaujāto šajā jautājumā noteikta viedokļa nav.

Saskaņā ar aptaujas datiem aptuveni 81% Lietuvas iedzīvotāju savas valsts dalību NATO vērtē atzinīgi, 10% uz to raugās nelabvēlīgi, bet 9% nav snieguši noteiktu atbildi šajā jautājumā.

Aptuveni 82% aptaujāto atbalsta arī pastāvīgu sabiedroto valstu karavīru atrašanos Lietuvas teritorijā, 13% ir pretējās domās, bet 5% noteikta viedokļa šajā jautājumā nav.

72% aptaujas dalībnieku uzskata, ka NATO sabiedrotajiem būtu jāsūta uz Lietuvu vēl vairāk karavīru un militārās tehnikas, 19% tam nepiekrīt, bet 9% noteiktu atbildi nav devuši.

"Iepriecinoši, ka absolūtajam vairākumam Lietuvas iedzīvotāju ir pozitīva attieksme tiklab pret Lietuvas Bruņotajiem spēkiem, kā pret mūsu valsts dalību NATO. Īpašu optimismu vieš tas, ka Lietuvas pilsoņi ļoti pozitīvi vērtē mūsu sabiedrotos. Vērojama pat ļoti izteikta iedzīvotāju vēlme redzēt vēl lielāku mūsu partneru iesaistīšanos Lietuvas drošības stiprināšanā," paziņojumā presei norādījis aizsardzības ministrs.

Aptaujā uzklausīti 1038 Lietuvas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Statistiskā kļūdas robeža nepārsniedz 3%.

Dalies ar šo ziņu