Lietuva varētu kļūt par ASV militārās loģistikas centru reģionā

Ārvalstīs
LETA--BNS
Oleks
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Lietuva varētu kļūt par ASV militārās loģistikas centru reģionā, uzskata Lietuvas aizsardzības ministrs Juozs Oleks, kas ceturtdien tikās ar ASV aizsardzības ministra vietnieku iepirkumu, tehnoloģiju un loģistikas jautājumos Alanu Estevezu, kurš kopā ar delegāciju ieradies Lietuvā.

Lietuva varētu kļūt par ASV militārās loģistikas centru reģionā

Tikšanās laikā runāts par Lietuvas kā uzņemošās valsts infrastruktūru un atbalstu, ko tā var sniegt sabiedrotajiem. ASV delegācija iepazīstināta ar Lietuvas sasniegumiem aizsardzībā, šai nozarei paredzētajiem asignējumiem, Lietuvas Bruņoto spēku prioritātēm un iecerētajiem projektiem loģistikas un infrastruktūras attīstības jomā, kā arī starptautisko saistību izpildi.

Oleks uzsvēris, ka Lietuva jau šobrīd ir gatava uzņemt bataljona lieluma sabiedroto kaujas spēkus un sniegt visu uzņemošās valsts atbalstu - nodrošināt iekārtas, infrastruktūru, mācību līdzekļus.

Pēc viņa teiktā, Lietuva ir gatava investēt papildu līdzekļus un tālāk attīstīt infrastruktūru gan Šauļu rajona Mumaičos, kur kopš decembra izvietota kopīgām mācībām paredzētā ASV militārā tehnika un cits aprīkojums, gan līdzās esošajās infrastruktūras teritorijās, ja ASV nolemtu Lietuvā dislocēt bataljona apmēra bruņojuma rezerves.

"Vienīgi militārā ziņā nozīmīga sabiedroto atrašanās mūsu reģionā var dot nopietnu atturošu vēstījumu. Sabiedroto kaujas vienības un laikus dislocēts militārais aprīkojums un bruņojums, mūsuprāt, ir svarīgākie atturošie elementi," sacījis Lietuvas aizsardzības ministrs.

ASV delegācija viesojās NATO Enerģētiskās drošības izcilības centrā Viļņā, iepazinās ar tā darbību, nozīmīgākajiem projektiem un svarīgākās enerģētiskās infrastruktūras aizsardzību. Lietuvas Bruņoto spēku štābā viņi tika iepazīstināti ar Lietuvas militāro un civilo infrastruktūru un loģistiskajām iespējām uzņemt sabiedroto spēkus.

Vizītes beigās viesiem paredzēts apmeklēt arī Mumaičus, kur izvietoti ASV tanki "Abrams" un kājnieku kaujas mašīnas "Bradley". Šī tehnika paredzēta Lietuvā rotācijas kārtībā dislocētajiem ASV spēkiem. Pašlaik Lietuvā dienē aptuveni 170 ASV karavīri, kas janvārī ieradās valstī ar bruņutransportieriem "Stryker".

Dalies ar šo ziņu