Lietuva ar Vāciju pārrunās bruņumašīnu "Boxer" iegādes iespējas

Tehnika un ekipējums
BNS
Boxer
Foto: Foto: Lietuvas Aizsardzības ministrija

Lietuva ar Vāciju pārrunās iespējamo bruņumašīnu "Boxer" iegādi, piektdien nolēma Lietuvas Valsts aizsardzības padome un uzdeva Aizsardzības ministrijai un bruņotajiem spēkiem sākt sarunas ar Vācijas bruņojuma ražotāju "Artec", kas ražo šīs mašīnas.

Lietuva vedīs sarunas ar Vāciju par bruņumašīnu "Boxer" iegādi; šogad cer saņemt modernizētus mīnmetējus

"Valsts Aizsardzības padome ir vienbalsīgi nolēmusi pilnvarot aizsardzības ministru  un bruņoto spēku komandieri sākt sarunas ar Vācijas konsorciju "Artec" par kājnieku kaujas mašīnu "Boxer" iegādi ar starptautiskā iepirkumu organizācijas OCCAR starpniecību," žurnālistiem pēc padomes sēdes sacīja Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites padomnieks nacionālās drošības jautājumos Valdemars Sarapins.

Viņš norādīja, ka lēmums par bruņumašīnu iegādi tika pieņemts uzklausot bruņoto spēku un Aizsardzības ministrijas Resursu padomes ieteikumus.

Lietuvas bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Jons Vītauts Žuks pavēstīja, ka tiek plānots iegādāties 88 bruņumašīnas, tai skaitā 84 kājnieku kaujas mašīnas un četras komandvadības bruņumašīnas.

Tas būs dārgākais pirkums Lietuvas bruņoto spēku vēsturē, un varētu izmaksāt apmēram pusmiljardu eiro.

Saskaņā ar Lietuvas konstitūciju Valsts aizsardzības padome, ko veido valsts prezidents, premjerministrs, Seima priekšsēdētājs, aizsardzības ministrs un bruņoto spēku komandieris, apspriež un koordinē svarīgākos valsts aizsardzības jautājumus.

Lietuvas bruņotie spēki jau šogad varētu saņemt modernizētus mīnmetējus

Lietuvas bruņoto spēku mehanizētā kājnieku brigāde "Geležinis vilkas" ("Dzelzs vilks) jau līdz gada nogalei varētu saņemt modernizētus pašgājējus mīnmetējus, ko lietuviešu militārie speciālisti atzinuši par piemērotiem armijas vajadzībām, apliecinājis Aizsardzības ministrijas Plānošanas un analīzes nodaļas galvenais speciālists Marjus Varna.

Līgumu par mīnmetēju modernizēšanu ar atklātā  konkursā uzvarējušo Izraēlas kompāniju "Elbit Systems Land&C 4 I Ltd." Lietuvas Aizsardzības ministrija parakstīja 2013. gada decembrī. Kopējā veikto darbu vērtība ir aptuveni 6,6 miljoni eiro.

Nesen modernizētie 120 milimetru mīnmetēji, kas uzmontēti uz  bruņutransportieriem "M113 A2", tika izmēģināti ģenerāļa Silvestra Žukauska poligonā Pabradē. Izvērtēta mīnmetēju, uguns vadības iekārtu, uguns novērošanas un koriģēšanas iekārtu un vadības sistēmu savienojamība un efektivitāte, norāda ministrija.

Kā teikts ministrijas paziņojumā, modernizētā sistēma aprīkota ar datorizētu kaujas vadības sistēmu, kas atvieglos kaujas uzdevumu plānošanu un vadību, paātrinās lēmumu pieņemšanu un saīsinās uzdevumu izpildes laiku. Nomainīti arī mīnmetēju stobri, kas ļaus izmantot jaunas paaudzes lādiņus un palielinās šāviena rādiusu un efektivitāti.

120 milimetru mobilie mīnmetēji ir integrāla mehanizētā kājnieku brigādes sastāvdaļa, kas nodrošina mehanizētajiem bataljoniem atbalstu ar netiešu uguni.

 

Dalies ar šo ziņu