ASV Armija daļu sava militārā aprīkojuma uzglabās arī Lietuvā

Tehnika un ekipējums
Pēc army.mil un kam.lt materiāliem
ASV tehnika
Foto: Foto: army.mil

Decembrī ASV Armija Eiropā un Armijas materiālā pavēlniecība programmas “Eiropas aktivitāšu aprīkojums” ietvaros sāks militārās tehnikas izvietošanu pirmajās trijās vietās, pēc tam paredzot šo vietu skaitu paplašināt.

ASV Armija daļu sava militārā aprīkojuma uzglabās arī Lietuvā

ASV Armijas Eiropā rīcībā šobrīd ir aptuveni  12 000 tehnikas vienību, kas paredzētas rotācijas spēkiem un mācībām. Tehnika šobrīd atrodas netālu no Manheimas Vācijā. Pirmās trīs jaunās tehnikas izvietošanas vietas būs  Mihaila Kogalniceanu Gaisa spēku bāzē Rumānijā, Novo Selo poligonā Bulgārijā un Mumaičos, Lietuvā, paziņoja Armija.

Tehnikas izveidošana sabiedroto valstīs ļaus ASV ātrāk saņemt tehnikas vienības, kad vien tas  būs  vajadzīgs apmācībai un treniņiem. Tas ietaupīs gan laiku, gan resursus, gan naudu, kas nepieciešama tehnikas pārvadāšanai.

ASV Armija Eiropā ir veikusi izpēti par nepieciešamo tehniku apmācību vajadzībām un vietām, kur šo tehniku izvietot, izvērtējot piemērotu infrastruktūru un tuvumu poligoniem.

Sabiedroto pretimnākšana, izvietojot ASV tehniku šajās valstīs, ir skaidrs piemērs sadarbībai un kolektīvajai drošībai.

Vācijā tiks izveidotas 10 600 tehnikas vienības. Rumānijā tiks izvietotas 700 tehnikas vienības, Novo Selo – 500 vienības, bet Lietuvā – 200 tehnikas vienības.

ASV militārais aprīkojums Mumaičos tiks nogādāts "tuvāko nedēļu laikā", un ASV smagais bruņojums Šauļu rajonā atradīsies līdz nākamā gada pavasarim, kad notiks plašas ASV un Lietuvas kopīgas militārās mācības, savukārt informēja Lietuvas Aizsardzības ministrija.

ASV karavīri dažādu funkciju militāro tehniku un aprīkojumu, tostarp tankus "Abrams" un kājnieku kaujas mašīnas "Bradley", Mumaičos nogādās no dažādiem mācību poligoniem Lietuvā, informēja Lietuvas Aizsardzības ministrija, norādot, ka decembrī Mumaičos nogādās 50 bruņutehnikas vienības, bet kopumā ASV plāno tur glabāt nepilnus 200 kaujas tehnikas vienību, kas ir pietiekami, lai apmācītu rotas lieluma karavīru vienību.

Lietuvas Aizsardzības ministrija norādīja, ka Mumaičos ir sagatavota infrastruktūra ASV militārā aprīkojuma glabāšanai, tostarp ir veikta angāru renovācija un uzlabota drošība teritorijā.

Mumaičos tiks renovēti arī ceļi un būs pieejamas remontdarbnīcas, uzbūvētas jaunas vietas aprīkojuma mazgāšanai un uzpildīšanai un munīcijas glabāšanai, kā arī tiks veikta citas noliktavu infrastruktūras izbūve.

ASV Armijas Eiropā komandieris ģenerālleitnants Bens Hodžs jau 2014. gadā paziņoja, ka esošā infrastruktūra, kas atrodas NATO austrumu pierobežā, var tikt izmantota, lai tajā tiktu izvietota kaujas tehnika.

„Nav nekādas nepieciešamības būvēt jaunu infrastruktūru, lai izvietotu ASV tankus un bruņumašīnas,” viņš sacīja. „Es uzskatu, ka labāk būtu modernizēt sabiedroto valstu poligonus, lai uzlabotu viņu apmācību iespējas, nevis investēt kazarmu vai garāžu celtniecībā.”

Dalies ar šo ziņu