Lietuvas parlamentārieši iesaka bruņotajiem spēkiem pirkt bruņumašīnas "Boxer" vai "Piranha V"

Tehnika un ekipējums
LETA--BNS
Boxer
Foto: Foto: Lietuvas Aizsardzības ministrija

Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komiteja iesaka Lietuvas bruņotajiem spēkiem pirkt Vācijā ražotās bruņumašīnas "Boxer" vai ASV un Šveicē ražotās "Piranha V" un mudina pieņemt galīgo lēmumu jau decembra pirmajā pusē, trešdien pastāstījis Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Artūrs Paulausks.

Lietuvas parlamentārieši iesaka bruņotajiem spēkiem pirkt bruņumašīnas "Boxer" vai "Piranha V"; Somija piedavā “Patria”

Savukārt Somijas uzņēmums “Patria Land” piedāvājis Lietuvai par aptuveni 350 miljoniem eiro iegādāties 100 kājnieku kaujas mašīnas “Patria” , paziņoja uzņēmuma prezidents Mika Kari, piedāvājumu nodēvējot par vienu no lētākajiem, kādu saņēmusi Lietuva. Viņš norādīja, ka Lietuva saņemtu ne tikai vienu no modernākajām kaujas mašīnām ar 30 milimetru lielgabalu un prettanku sistēmu “Spike”, bet iegūtu arī aptuveni 200 darba vietu.

Komitejas priekšsēdētājs Artūrs Paulausks norādījis, ka komiteja šo ieteikumu devusi, balstoties uz bruņoto spēku komandiera  ģenerālmajora Jona Vītauta Žuka viedokli un aizsardzības ministra Juoza Oleka sniegto informāciju, ņemot vērā šīs tehnikas jaudu, pielietojamību, drošību un citus rādītājus. ASV ražoto bruņumašīnu "Stryker" variants atmests, ņemot vērā, ka varētu ieilgt to modernizācija un tas nozīmētu, ka Lietuva šo tehniku iegūtu savā rīcībā vēlāk par 2017.gadu.

Aizsardzības ministrs savukārt apliecinājis, ka decembra pirmajā pusē varētu notikt Valsts aizsardzības padomes apspriede un līdz decembra vidum var tikt pieņemts lēmums, ar ko sākt sarunas par bruņumašīnu piegādi. "Domāju, ka sarunas nevilksies ilgi," viņš piebildis.

Pēc ministra teiktā, no 12 piedāvājumiem atstāti "trīs, var teikt, divi", kas visvairāk atbilst Lietuvas izvirzītajām prasībām attiecībā uz tehniskajiem rādītājiem un cenu. Līdzās "Boxer" un "Piranha V" viņš gan pieminējis arī "Stryker", norādot, ka agrāk šīs bruņumašīnas nav atbildušas Lietuvas izvirzītajām tehniskajām prasībām, bet šobrīd tiek modernizētas.

Novembra sākumā tika ziņots, ka ASV Valsts departaments piekritis, ka Lietuvai tiek pārdotas 84 kājnieku kaujas mašīnas "Stryker" ar 30 milimetru lielgabalu. Lietuvai par šo tehniku būtu jāmaksā aptuveni 599 miljoni dolāru (550 miljoni eiro). Ja tāds iepirkums tiktu veikts, tas varētu kļūt par dārgāko visā Lietuvas bruņoto spēku vēsturē.

Ministrs daļēji atzinis, ka bruņumašīnu iepirkuma konkurss mazliet ievilcies amerikāņu piedāvājuma dēļ, bet piebildis, ka pa šo laiku tās kompānijas, kuras savus piedāvājumus iesniegušas vasaras sākumā, "tos krietni vien uzlabojušas par labu Lietuvai".
Oleks izteicis cerību, ka pirmās bruņumašīnas Lietuvas armija saņems 2017. gadā.

"Šobrīd kājnieku kaujas mašīnu mums nav. Ir bruņutransportieri "M113", ko mēs izmantojam kājnieku pārvadāšanai, pielāgojot tiem noteiktus kaujas elementus. Šis pirkums būs būtisks solis uz priekšu," viņš sacījis.

Ministrs atzinis, ka nevar pateikt, cik šī tehnika izmaksās, bet izteicis cerību, ka ar ražotājiem izdosies pakaulēties.

Lietuva plāno iegādāties vismaz 90 tehnikas vienību.

Jau ziņots, ka Latvijas bruņotie spēki ir saņēmuši pirmās četras no 123 dažādu modeļu kaujas mašīnām “CVR(T)”, kas, īstenojot kājnieku brigādes mehanizācijas projektu, iepirktas no Lielbritānijas valdības. Tas gan ir tikai pirmais mehanizācijas posms, jo tiek plānots iegādāties arī riteņu bruņutehniku.

Dalies ar šo ziņu