Aptauja: vairākums Polijas iedzīvotāju atbalsta Baltijas valstu aizsargāšanu no Krievijas

Ārvalstīs
BNS
Polija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Polijā 61% iedzīvotāju pauž uzskatu, ka valsts bruņotajiem spēkiem vajadzētu aizsargāt Latviju, Lietuvu un Igauniju, ja Baltijas valstīm uzbruktu Krievija, liecina jaunākās sabiedriskās domas aptaujas rezultāti.

Aptauja: vairākums Polijas iedzīvotāju atbalsta Baltijas valstu aizsargāšanu no Krievijas

19% respondentu sacīja, ka iebilstu pret Polijas iesaisti Baltijas valstu aizsardzībā, bet 20% nebija konkrētas atbildes šajā jautājumā.

3.-17. augustā 1000 cilvēku vecumā no 18-60 gadiem tika aptaujāti katrā no Baltijas valstīm un Polijā.

Polijas Ārlietu ministrijas un PZU fonda finansēto aptauju, kuru organizēja Polijas Starptautisko attiecību institūts, veica kompānija "TNS Polska".

Aptaujas rezultāti liecina, ka vislielākais cilvēku, kas uzskata, ka Krievija rada militāru apdraudējumu, īpatsvars ir Polijā (80%), kam seko Lietuva (60%), Igaunija (59%) un Latvija (43%).

Respondentiem arī tika uzdots jautājums par palīdzības sniegšanu Ukrainas austrumu teritorijām, kurās turpinās militārs konflikts. Visvairāk cilvēku, kas atbalsta palīdzības nosūtīšanu uz Ukrainas austrumiem, ir Lietuvā - šajā valstī 20% atbalsta palīdzības sniegšanu konflikta pārņemtajai Ukrainas daļai, bet 67% ir pret to.

Igaunijā 8% respondentu ir par palīdzības sniegšanu, bet 81% - pret, Polijā tādu ir attiecīgi 7% un 79%, bet Latvijā - 5% un 85%.

43% respondentu Lietuvā teica, ka atbalsta ieroču nosūtīšanu Ukrainas bruņoto spēku un tās karavīru apmācīšanu. Igaunijā tādas palīdzības sniegšanu atbalsta 38% respondentu, bet 48% bija pret, Polijā tādu bija attiecīgi 33% un 50%, bet Latvijā - 27% un 61%.

Aptaujas rezultāti otrdien tika prezentēti Starptautisko attiecību un politikas zinātnes institūtā Viļņā.

Dalies ar šo ziņu