Lietuviešu finansiālais atbalsts bruņotajiem spēkiem pieaudzis septiņkārtīgi

Ārvalstīs
LETA--ELTA
Lietuva
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Lietuvas pilsoņu finansiālais atbalsts savas valsts bruņotajiem spēkiem šogad pieaudzis septiņkārtīgi, pateicoties Eiropas Parlamenta deputāta Antana Guogas fonda un Lietuvas armijas kopīgajam projektam "2% mūsu armijai", kas aicināja cilvēkus izmantot iespēju minēto daļu no sava jau nomaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvēlēt bruņotajiem spēkiem.

Lietuviešu finansiālais atbalsts Bruņotajiem spēkiem pieaudzis septiņkārtīgi

Lietuvā nodokļu maksātājiem kopš 2004. gada pastāv iespēja piedalīties budžeta sadalīšanā un, deklarējot ieņēmumus par iepriekšējo gadu, 2% no sava samaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa novirzīt kādai bezpeļņas iestādei vai organizācijai, kam ir atbalsta saņēmēja statuss.

Šogad lūgumu pārskaitīt viņu nodokļa daļu armijai izteikuši 6924 Lietuvas pilsoņi, un saskaņā ar Valsts nodokļu inspekcijas aplēsēm tādējādi līdz 15.novembrim Bruņotajiem spēkiem var tikt pārskaitīti 278 000 eiro. Pērn Lietuvas armiju tādā veidā finansiāli atbalstīja 977 pilsoņi un palīdzības kopējā summa, ierēķinot arī citu privātpersonu atbalstu, sasniedza gandrīz 39 000 eiro, par kuriem armijai tika iepirktas bruņuvestes. Šogad ieskaitīto summu domāts pieskaitīt citiem līdzekļiem, par kuriem varētu iegādāties mūsdienīgu tehniku, piemēram, kolimācijas tēmēkļus vai nakts redzamības ierīces.

Kā izteicies projekta iniciators Guoga, šāds pilsoņu aktivitātes pieaugums uzskatāms par nepārprotamu signālu, ka lietuvieši ir nobriedusi, pieaugusi tauta, kas tic savai armijai, lepojas ar to un atbalsta to.

Lietuvas Bruņoto spēku pulkvedis Valdemārs Rupšis atzinis, ka tāda akcija ļoti iepriecina, bet uzsvēris, ka karavīru motivāciju vēl vairāk veicina cilvēku morālais atbalsts.

Kā šopavasar ziņoja Lietuvas Radio un televīzijas portāls "Lrt.lt", iepriekšējos gados īpašs atbalsts Bruņotajiem spēkiem Lietuvā nebija jūtams. Aizpērn atbalstīt armiju bija izvēlējušies tikai trīs no visiem Lietuvas nodokļu maksātājiem un kopējā atbalsta summa nesasniedza pat 140 eiro. Kā tobrīd izteicās eksperti, pārmaiņas cilvēku noskaņojumā acīmredzot saistītas ar Krievijas klaji agresīvo izturēšanos un konfliktu Ukrainā, bet pieļauts, ka agrāk vienkārši trūcis informācijas par šādu iespēju.

Dalies ar šo ziņu