Lietuvas aizsardzības budžetu nākamgad plānots palielināt par trešdaļu

Ārvalstīs
BNS, LETA--ELTA
Oleks
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Lietuvas aizsardzības budžets nākamgad plānots par vairāk nekā trešdaļu lielāks nekā šogad, liecina pirmdien publiskotais budžeta projekts.

Lietuvas aizsardzības budžetu nākamgad plānots palielināt par trešdaļu; no Vācijas pirks pašgājējas haubices

2016. gada Lietuvas valsts budžeta projektā Aizsardzības ministrijai paredzēts atvēlēt 574 miljonus eiro pretstatā 425 miljoniem eiro šogad.

"Mēs pārvaram starpību un pildām politisko partiju saistības sasniegt 2% no iekšzemes kopprodukta" atvēlēšanu aizsardzības budžetam," teica Lietuvas aizsardzības ministrs Juozs Oleks.

Viņš norādīja, ka 2% mērķi varētu sasniegt 2018. gadā, ja tiks saglabāts pašreizējais aizsardzības budžeta palielinājuma temps.

Personāla izmaksas veidos mazāk nekā 50% no budžeta, bet palielinājums tiks izmantots militārā aprīkojuma un bruņojuma iegādei.

"Prioritārās jomas ietver armijas militāro vienību apmācīšanu, modernizāciju un spēju attīstīšanu. Šeit varu minēt prettanku un pretgaisa aizsardzības sistēmas, pašgājējas haubices, komunikācijas līdzekļus, precīzijas un snaiperu ieročus, novērošanas un mērīšanas aprīkojumu, karavīru apģērbu, gaisa telpas novērošanas aprīkojumu un aviācijas bāzes paplašināšanu. Bez šaubām, brīvprātīgo rekrūtēšanai arī ir izmaksas," klāstīja ministrs.

"Vislielākos izdevumus prasīs NATO gaisa patrulēšanas operācija, NATO Integrācijas spēku vienība, atbalsts sabiedroto spēku rotācijai un mūsu reaģēšanas spēkiem. Es vēlētos arī pieminēt Nacionālā kiberdrošības centra attīstību," teica Oleks.

Lietuvas un Vācijas aizsardzības ministriju pārstāvji otrdien Viļņā parakstīs līgumu par 21 pašgājējas haubices "Panzerhaubitze 2000" (PZH 2000), 26 bruņumašīnu M577 V2 un sešu evakuācijas tehnikas vienību  BPZ2 iepirkšanu Lietuvas bruņotajiem spēkiem kopsummā par 16,2 miljoniem eiro.

Visa šī tehnika lietota Vācijas bruņotajos spēkos.

No iepirktajām 155 mm kalibra pašgājējām haubicēm 16 būs paredzētas kaujas uzdevumiem, pa vienai tiks pielāgotas šaušanas un braukšanas treniņu vajadzībām, bet vēl trīs domātas rezerves daļām.

"Ņemot vērā pārmaiņas ģeopolitiskajā situācijā un Gruzijas un Ukrainas karu pieredzi, efektīvs uguns atbalsts Lietuvas bruņoto spēku kaujas vienībām kļuvis par vienu no bruņoto spēku attīstības prioritātēm. Risinot šo problēmu, vērsāmies pie mūsu sabiedrotās Vācijas un, pateicoties tās izpratnei un labajai gribai, visai īsā laikā spējām atrast kompromisu par pasaulē gandrīz modernāko pašgājēju haubiču iegādi. Tas skaidri liecina, ka Vācija saprot mūsu bažas par drošību un to iemeslus un sūta nepārprotamu vēsti, ka ir stingra Lietuvas sabiedrotā," norādījis Lietuvas aizsardzības ministrs Jozs Oleks.

Lietuvas artilērijas spēku nostiprināšanas projektam laika posmā līdz 2019. gadam paredzēti 58,3 miljoni eiro. Samaksājot Vācijai 16,2 miljonus eiro par šo iepirkumu, atlikušo 42,1 miljonu eiro paredzēts ieguldīt iegūtās tehnikas modernizēšanā un aprīkošanā ar kaujas vadības sistēmu, sakaru un vadības līdzekļiem, kā arī pielāgot militāro infrastruktūru jaunajām haubicēm un apmācīt personālu.

Vācijas Bruņoto spēku pārstāvji apmācīs gan tos Lietuvas karavīrus, kuri šo tehniku izmantos, gan tos, kuriem tiks uzticēta tās uzraudzība un apkope, gan virsniekus, kas plānos operācijas.

Haubices paredzētas Ruklā izvietotās mehanizētās kājnieku brigādes "Geležinis Vilkas" ("Dzelzs vilks") ģenerāļa Romualda Ģiedraiša artilērijas bataljonam, kura rīcībā šobrīd esošās 105 mm haubices var iznīcināt mērķus aptuveni 11 kilometru attālumā, savukārt līdz ar jauno pašgājēju haubiču iegādi šis attālums pieaugs līdz 40 kilometriem.

Lietuvas bruņoto spēku speciālistu gatavošana darbam ar šīm haubicēm sāksies jau gada nogalē. Paredzēts, ka pirmās haubices Lietuvā nonāks nākamgad, bet pārējā iepirktā tehnika - līdz 2019. gadam.

Dalies ar šo ziņu