ASV ultramodernie iznīcinātāji "F-22" nolaižas Igaunijā

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
F-22
Foto: Foto: af.mil

Gaisa spēku Aviācijas bāzē Emari Igaunijas ziemeļrietumos piektdien nolaidās ASV ultramodernie iznīcinātāji "F-22 Raptor".

ASV ultramodernie iznīcinātāji "F-22" nolaižas Igaunijā

Pirms nolaišanās Aviācijas bāzē iznīcinātāji stundu veica pārlidojumus pār Igaunijas pilsētām.

"Šīs lidmašīnas darbojas tikai dažās atsevišķās gaisa spēku bāzēs, un šodien notikusī "F-22" nolaišanās ir lieliska atzinība visu Igaunijas Gaisa spēku profesionalitātei, ar ko mēs apliecinām, ka aviācijas bāze Emari darbojas nepārtrauktā režīmā, kā arī apliecinām savas izlūkošanas un pārvaldības spējas līmenī, kas nepieciešams pasaulē visspēcīgāko gaisa spēku augstāko tehnoloģiju izmantošanai," piektdien teica Igaunijas Gaisa spēku komandieris pulkvedis Jāks Tariens.

ASV Gaisa spēki pagājušajā nedēļā četras lidmašīnas "F-22" nosūtīja uz Vāciju. Tā ir pirmā reize, kad šie ultramodernie iznīcinātāji ierodas Eiropā. Vizītes laikā līdz septembra vidum ASV iznīcinātāji apmācīs sabiedroto spēkus, kā arī ASV karavīriem ļaus iepazīties ar Eiropas vidi.

"F-22 Raptor" radaros praktiski nevar redzēt. Šis iznīcinātāju modelis pieejams ir kopš 2005.gada, bet pirmo reizi kaujā tika izmantots pērn septembrī gaisa triecienos pret džihādistu grupējuma "Islāma valsts" kaujiniekiem Irākā un Sīrijā. ASV Gaisa spēku flotē ir apmēram 180 "F-22".

Eiropas apmeklējums demonstrē ASV ieguldījumu Eiropas drošības stiprināšanā un apliecina sabiedrotajiem, ka ASV viņu drošību uzskata par svarīgu, norādīja Igaunijas armijas preses dienestā.

Igaunijas premjerministra Tāvi Reivasa padomniece drošības jautājumos Kadri Pētersa sociālās saziņas vietnē "Facebook" rakstīja, ka "F-22" ierašanās Igaunijā ir spēcīgs signāls no ASV par to apņēmību garantēt drošību Baltijas reģionā.

Dalies ar šo ziņu