Somija šogad trīskāršojusi uz rezerves karavīru mācībām iesaucamo skaitu

Ārvalstīs
Pēc defencenews.com materiāliem
Somijas karavīri
Foto: Foto: U.S. Naval Forces Europe-Africa / U.S. 6th Fleet

Somijas Aizsardzības spēki trīskāršojusi uz rezerves karavīru mācībām iesaucamo skaitu no 6000 pagājušajā gadā līdz 18 000 šogad, piektdien paziņojis štāba priekšnieka palīgs Hannu Hiponens.

Somija šogad trīskāršojusi uz rezerves karavīru mācībām iesaucamo skaitu

Somijai ir 1340 kilometrus gara robeža ar Krieviju. Tomēr Hiponens sacīja, ka uz mācībām iesaucamo rezerves karavīru skaita palielināšana ieplānota jau pirms trim gadiem un nav saistīta ar pašreizējo situāciju.

Hiponens ziņu aģentūrai AFP skaidroja, ka pēdējo trīs gadu laikā Aizsardzības spēkiem bijis uzdots taupīt naudu. Tagad uz militāro prasmju atsvaidzināšanas kursiem iesaukto rezerves karavīru skaits palielināts atpakaļ līdz 2010.gada līmenim.

"Aptuveni 2400 karavīri un darbinieki tika atlaisti, ļaujot ietaupīt uz personāla rēķina, lai līdzekļus varētu piešķirt operatīvām aktivitātēm, piemēram, prasmju celšanas kursiem," sacīja Hiponens.

Tomēr viņš atzina, ka arī Ukrainas krīzei ir bijusi sava ietekme, kā rezultātā Somija, kas neietilpst NATO, paziņojusi par ciešāku sadarbību ar ziemeļu kaimiņiem, sevišķi Zviedriju, kā arī ar NATO loceklēm Norvēģiju un Dāniju.

"Aizsardzības spēku gatavības stiprināšana ir saistīta ar situāciju Ukrainā," atzina Hiponens. Somijas Aizsardzības spēki  nesen paziņoja, ka plāno radīt ātrāku rezerves karavīru iesaukšanas sistēmu.

Somijā ir spēkā obligātais militārais dienests.  Vīrieši tiek iesaukti dienestā uz laiku no 165 līdz 347 dienām, bet vēlāk var tikt iesaukti uz atkārtotiem militāriem kursiem no piecām līdz septiņām dienām.

Maijā Somijas Aizsardzības spēki paziņoja, ka maija sākumā izsūtīs vēstules vairāk nekā 900 000 rezerves karavīru vecumā no 18 līdz 60 gadiem.

Vēstulēs tiks izskaidroti tie kara laika uzdevumi, kas būtu jāveic rezerves karavīriem, norādīja Aizsardzības spēku štābs.

Štābs uzsvēra, ka jautājums par vēstuļu nosūtīšanu rezerves karavīriem pieņemts 2013. gadā Aizsardzības spēku reformas laikā, lai ne tikai informētu, bet vienlaikus arī atjaunotu viņu personisko informāciju, piebilstot, ka tajās norādīs arī to vienību, kurā rezerves karavīrs ir iekļauts pēc struktūras reorganizācijas, kā arī viņu tiešos pienākumus.

Darbs pie reformas sākās 2012. gadā, līdz 2015. gadam samazinot Somijas Aizsardzības spēkus un vienkāršojot to struktūru. Reformas galvenais mērķis ir nodrošināt Aizsardzības spēku spējas turpināt savu uzdevumu pildīšanu un saglabāt Somijas militārās aizsardzības spējas arī 2020. gados.

Dalies ar šo ziņu