Baltijas aizsardzības koledžā sākas Apvienotās vadības un štāba virsnieku kurss

Ārvalstīs
Sargs.lv
BALTDEFCOL
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

11. augustā Baltijas aizsardzības koledžā notika Apvienotās vadības un štāba virsnieku kursa svinīgā atklāšanas ceremonija. Kursā piedalīsies 55 studenti no 15 valstīm. No Latvijas šajā kursā uzņemti 12 virsnieki un viens civilais darbinieks.

Baltijas aizsardzības koledžā sākas Apvienotās vadības un štāba virsnieku kurss

Jaunos studentus sveica Baltijas aizsardzības koledžas komandants, ģenerālmajors Vitālijs Vaikšnoras. Uzrunā komandants uzsvēra Baltijas aizsardzības koledžas unikalitāti, kas nodrošina unikālu reģionālo militāro mācību iestādi, kas operacionālā un stratēģiskā līmenī izglīto daudzu nāciju profesionāļus, gan karavīrus, gan civilo personālu.

“Baltijas aizsardzības koledžā mēs veicinām savietojamību un sadarbību. Tā ir vieta, kur nākotnes militāri un civilie līderi no trim Baltijas valstīm, kā arī sabiedroto valstīm un partnervalstīm gatavojas stāties pretī nākotnes izaicinājumiem,” uzsvēra ģenerālmajors Vaikšnoras.

Kurss ilgst 11 mēnešus, un tā laikā turpmākie komandieri un štāba virsnieki tiek sagatavoti darbam starptautiskā vidē, dodot integrētus uzdevumus apvienotajiem spēkiem.

Kursa studenti ir no NATO, ES un Partnerattiecības mieram dalībvalstīm – no trim Baltijas valstīm, kā arī Armēnijas,  ASV, Azerbaidžānas, Bosnijas un Hercogovinas, Gruzijas, Moldāvijas, Norvēģijas, Polijas, Serbijas, Ukrainas, Vācijas un Zviedrijas.

Baltijas aizsardzības koledža ir dibināta 1998.gadā Tartu, Igaunijā ar mērķi nodrošināt kopīgu virsnieku un aizsardzības nozarē strādājošo ierēdņu apmācību pēc vienotiem standartiem. Koledžas mācību plāns ir saskaņots ar NATO mācību metodiku un procedūrām, tādējādi veicinot Baltijas valstu bruņoto spēku pilnvērtīgāku sadarbību ar sabiedrotajiem.

Koledžā ir iespējams apgūt trīs kursus: Augstākās vadības kursu (11 mēneši), Apvienotās vadības un štāba virsnieku kursu (11 mēneši) un Civildienesta ierēdņu kursu (6 mēneši).

BALTDEFCOL augsto kvalitāti nodrošina militārie un aizsardzības speciālisti no Baltijas un citām NATO un ES valstīm. Liela uzmanība tiek pievērsta arī daudznacionālas mācību vides nodrošināšanai, uzaicinot studentus no NATO un ES, kā arī NATO partnervalstīm.

Dalies ar šo ziņu