Obligātais dienests. Igaunijā neierodas 57 iesaucamie, Lietuvā pietiks brīvprātīgo

Ārvalstīs
BNS, LETA—ELTA

Igaunijas karavīri
Foto: Foto: Normunds Mežiņš

Igaunijas Aizsardzības resursu aģentūra ir sākusi izmeklēt, kādēļ 57 jaunieši jūnijā nav ieradušies iesaukšanas punktos uz vasaras iesaukumu obligātajā militārajā dienestā. Savukārt Lietuvas aizsardzības ministrs Jozs Oleks uzskata, ka šī gada obligātā militārā dienesta iesaukumam varētu pietikt ar brīvprātīgajiem.

Obligātais dienests. Igaunijā neierodas 57 iesaucamie, Lietuvā pietiks brīvprātīgo

Savukārt Lietuvas aizsardzības ministrs Jozs Oleks uzskata, ka šī gada obligātā militārā dienesta iesaukumam varētu pietikt ar brīvprātīgajiem.

"57 iesaucamie neieradās uz militāro dienestu," otrdien pavēstīja Igaunijas Aizsardzības resursu aģentūras preses sekretāre.

Pagātnes pieredze liecina, ka bieži iemesli ir saistīti ar neparedzētām veselības problēmām, kā, piemēram, lauztiem kauliem vai slimībām, viņa piebilda.
Jūnija beigās dienestu Igaunijas Aizsardzības spēkos sāka 1797 cilvēki, tai skaitā desmit sievietes.

Vasaras iesaukumā visvairāk jauno karavīru nonāks Kuperjanova bataljonā, Loģistikas bataljonā un Viru kājnieku bataljonā, bet neliels jauniesaukto skaits pievienosies arī citām vienībām.

Nākamais iesaukums Igaunijas Aizsardzības spēkos notiks no 28. septembra līdz 2. oktobrim.

Papildus iesaukt plānots tikai tik daudz cilvēku, cik būs nepieciešams, lai šoruden aizpildītu atlikušās vakances, informēja Lietuvas aizsardzības ministrs Jozs Oleks.

"Pašreizējā situācija parāda, ka atlikušo vakanču daļa nepārtraukti samazinās," trešdien sacīja ministrs.

Viņš pavēstīja, ka patlaban pieteikušies 2200 brīvprātīgie, bet šogad kopā iesaukt plānots 3000.

"Iesaukšanas process iet diezgan gludi. 2200 jau ir atnākuši kā brīvprātīgie, bet kopējam iesaucamo skaitam jābūt 3000. Mums vēl ir četri mēneši, kas nozīmē, ka piesaistīt 3000 brīvprātīgo ir ļoti iespējams. Nedēļas laikā piesakās 60 līdz 100 brīvprātīgie. Tā pēc jūlija, augusta un septembra sākuma mums, visticamāk, būs atlikušie 800. Piemēram, Klaipēdas Dragūnu bataljons jau ir pilnībā nokomplektēts ar brīvprātīgajiem," sacīja Oleks.

Ministrs uzskata, ka tie, kas ierodas brīvprātīgi, ir ļoti labi motivēti un labi sagatavojušies. Viņš arī pastāstīja, ka 90% no brīvprātīgajiem ir piemēroti militārajam dienestam.

Lietuvas iesaukšanas sistēmas darbinieki bijuši pārguruši no iesaucamo jautājumiem

Divās nedēļās, kopš Lietuvas Aizsardzības ministrija bija izveidojusi iesaucamo sarakstus, Bruņoto spēku struktūrvienībām, kas atbild par iesaukuma organizēšanu, nācies atbildēt uz tūkstošiem e-pasta vēstuļu un pa tālruni stundām ilgi runāties ne vien ar pašiem iesaucamajiem, bet arī ar viņu vecākiem, vecvecākiem, viņu meitenēm un darba devējiem.

Iesaucamie žēlojušies, ka bijis grūti sazvanīt ministrijas interneta vietnē publicēto bezmaksas tālruni un sagaidīt atbildes uz vēstulēs uzdotajiem jautājumiem, savukārt iesaukšanas sistēmas darbinieki atzinuši, ka maija pēdējās dienās interese beidzot noplakusi un viņi jūtas "gluži kā pēc aplenkuma".

"Jā, daudzi nevarēja sazvanīt, īpaši pirmajā nedēļā. Neaizmirstiet, ka sarakstos iekļauti 37 000 cilvēku. Kā jūs domājat, cik bija to, kuri nekavējoties sāka zvanīt? Un viņu vecāku, meiteņu, darba devēju?" vaicājis Lietuvas Brīvprātīgo aizsardzības spēku štāba nodaļas priekšnieks Žīgimants Adamonis.

Viņš piebildis, ka sistēmā strādā aptuveni 60 cilvēku, kuriem tad arī nācies ne tikai atbildēt uz zvaniem un vēstulēm, bet arī sniegt konsultācijas tiem iesaucamajiem, kas bija ieradušies parunāties klātienē.

"Ļaužu straume bija liela. Tāda nu ir mūsu sabiedrība, ka katrs grib, lai viņam viss tiktu paskaidrots personiski, kaut gan šie gadījumi simtām reižu aprakstīti medijos un paziņojumos presei. Šonedēļ problēmu vairs nav - arī es pats dzirdu, ka telefons ilgāk klusē, bet pirmajā nedēļā tas zvanīja bez mitēšanās," stāstījis Adamonis.

Pēc viņa sacītā, vienubrīd darbiniekiem iekrājušās aptuveni 2000 neatbildētas e-pasta vēstules. Jautājumus uzdevuši arī tādi jaunieši, kuri iesaucamo sarakstā nav iekļauti.

Nodaļas priekšnieks atcerējies, ka tūlīt pēc sarakstu publiskošanas internetā par tiem interesējušies 150 000 cilvēku. Salīdzinājumam viņš pieminējis Viļņas pašvaldības vietni, kas neizturējusi pat dažus tūkstošus apmeklētāju, kuri interesējas par bērnudārzu rindām. "Toties mēs izturējām. Bet daļa no viņiem pēc tam vēl nolēma arī piezvanīt," viņš piebildis.

Lietuva šopavasar nolēma atjaunot valstī obligāto militāro dienestu, pirmkārt pieņemot dienestā brīvprātīgos, un vienīgi tad, ja viņu skaits nebūs pietiekams, iesaucot dienestā jauniešus vecumā no 19 līdz 26 gadiem. Iesaucamie izraudzīti nejaušas atlases kārtībā, šim nolūkam izmantojot īpašu datorprogrammu.

Pirmais iesaukums Lietuvas Dižkunigaiša Butiģeiža dragūnu bataljonā paredzēts 24. augustā.

Dalies ar šo ziņu