Lietuvas vienību komandierus iepazīstina ar bruņoto spēku nākamās desmitgades attīstības plāniem

Ārvalstīs
Pēc kam.lt materiāliem

žukas
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Lietuvas bruņoto spēku Apvienotajā štābā Viļņā 25. jūnijā bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Jons Vītauts Žuks tikās ar spēku veidu un vienību komandieriem, lai pārrunātu militārās aktualitātēs un iepazīstinātu arī ar savu redzējumu par Lietuvas bruņoto spēku nākamās desmitgades darbību un starptautiskās sadarbības prioritātēm, plānoto struktūru un sadarbību ar citām valsts pārvaldes iestādēm.

Lietuvas vienību komandierus iepazīstina ar bruņoto spēku nākamās desmitgades darbības un attīstības prioritātēm

Nākamajā desmitgadē bruņoto spēku komandieris gatavojas koncentrēties uz Sauszemes spēku attīstību. Tiek plānots palielināt militāro vienību gatavību, nokomplektējot to personālu līdz 90 procentiem, iegādājoties un uzstādot modernu un uzturot esošo militāro aparatūru, iekārtas, ieročus un citu aprīkojumu, kā arī uzlabojot militāro apmācību un pilnveidojot sadarbību starp militārajām vienībām un spēku veidiem.

Veidojot militārās vienības, personāla prioritāte būs saistīta ar valsts ātrās reaģēšanas spēkiem. Šo spēku vienības nodrošinās profesionālā militārā dienesta karavīri. Citas militārās manevrēšanas vienības (bataljonus), kuras nav ātrās reaģēšanas spēku sastāvā, ir plānots komplektēt gan ar profesionālā, gar ar obligātā militārā dienesta karavīriem.

Atsaucoties uz armijas rezervju apmācību, bruņoto spēku komandieris norādīja, ka šogad rezerves karavīru apmācība palēnināsies, bet nākamgad atkal tiks turpināta, kā plānots. Šis lēmums tika pieņemts, jo dažas militārās spējas ir koncentrētas uz obligātā militārā dienesta karavīru sagatavošanu. Nākotnē rezerve ir paredzēta, lai atjaunot karavīru prasmes, veidotu rezerves vienības, kas tiks iekļautas esošajās militārajās vienībās.

Arī valsts ātrās reaģēšanas spēkus centīsies paplašināt, veidojot vēl vienu - trešo - bataljona kaujas grupu.

Plānotas būtiskas izmaiņas struktūrā, lai nodrošinātu Sauszemes spēkus. Tas ir paredzēts, lai veidotu otru - Motorizēto kājnieku - brigādi, kas sastāvēs no trīs motorizēto kājnieku, artilērijas un nodrošinājuma bataljona.

Dalies ar šo ziņu