Aptauja: Gandrīz trešdaļa zviedru atbalsta pievienošanos NATO

NATO
LETA--THE LOCAL
Zviedrija-NATO
Foto: Foto: atlanticcouncil.org

Zviedrijā gandrīz trešdaļa iedzīvotāju atbalsta valsts pievienošanos NATO, liecina trešdien publicētie sabiedriskās domas aptaujas rezultāti.

Aptauja: Gandrīz trešdaļa zviedru atbalsta pievienošanos NATO

Aptauju veica Gēteborgas Universitātes SOM institūts, kas šādas aptaujas veic katru gadu.

2014. gadā veiktā aptauja liecināja, ka Zviedrijas pievienošanos NATO atbalsta 31% iedzīvotāju, 2013. gada aptauja liecināja par 29% lielu atbalstu, bet 2012. gada aptaujas rezultāti parādīja, ka pievienošanos NATO atbalsta 17% zviedru.

Salīdzinot ar pagājušo gadu, situācija nav daudz mainījusies.

Gēteborgas Universitātes politisko zinātņu profesors Ulfs Bjerelds skaidroja, ka tam ir dažādi iemesli, tostarp no Krievijas puses nākošie draudi un diskusijas par bruņo spēku nespēju veikt savus pienākumus, kas licis lielākam skaitam zviedru nosvērties pa labu dalībai NATO.

Pētījumu centra "Ipsos" laikrakstam "Svenska Dagbladet" janvārī veiktā aptauja liecināja, ka 33% Zviedrijas iedzīvotāju atbalsta iestāšanos NATO.

"Daudzi pagājušajā gadā bija pārsteigti, ka sabiedriskais viedoklis par NATO ir tik ļoti mainījies, ka opozīcija NATO ir tik strauji sarukusi. Viņi domāja, ka tā, iespējams, ir sakritība, bet šī gada pētījums pierāda, ka šis nav tas gadījums. Zviedru opozīcija NATO ir patiešām mazinājusies," norādīja Bjerelds.

Dalies ar šo ziņu