NATO kuģu grupa pievienojas jūras mācībām „Baltic Fortress”; uz Baltijas jūru dodas arī otra alianse

NATO
Pēc kam.lt, mc.nato.int un balticsarex.org materiāliem
5CFBABA4B46C45A0B141DF8E094E1D29.jpg

11. maijā septiņi NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas (SNMCMG1) kuģi pievienojās Lietuvas ūdeņos notiekošajām starptautiskajām mācībām „Baltic Fortress 2015”, kas ir Baltijas valstu jūras spēku mācības, un tās šogad rotācijas kārtībā vada Lietuvas Jūras spēki.

NATO kuģu grupa pievienojas jūras mācībām „Baltic Fortress”; uz Baltijas jūru dodas arī otra alianses kuģu grupa

Pirms ienākšanas Lietuvas ostā Klaipēdā, NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas kuģi viesojās Zviedrijas ostā Gēteborgā, kā arī citās Baltijas jūras ostās. Savukārt pirms ienākšanas Baltijas jūrā SNMCMG1 kuģi kopā ar divām NATO pastāvīgajām Jūras spēku grupām piedalījās mācībās „Joint Warrior”, kas no 11. līdz 24. aprīlim norisinājās pie Skotijas krastiem.  Viena no šīm grupām – NATO 2. pastāvīgā Jūras spēku grupa (SNMG2) – arī ir ceļā uz Baltijas jūru un no 22. līdz 26. maijam tā uzturēsies Latvijas ūdeņos.

Pašreiz SNMCMG1 flagmanis ir “Elbe” klases Nīderlandes kuģis “Donau”.  Mīnu meklētāju grupu veido Beļģijas kuģis “Lobelia”, Lielbritānijas – “Quorn” un Vācijas kuģis “Auerbach”, kā arī Nīderlandes kuģis “Willestamd”, Polijas „Mewa” un Norvēģijas „Rauma” mīnu meklētāji.

NATO Eiropas spēku virspavēlnieks ģenerālis Filips Brīdlovs aktivizēja pretmīnu grupas darbību 2014. gada 9. aprīlī, pamatojoties uz Ziemeļatlantijas padomes iepriekš pieņemto lēmumu pastiprināt kolektīvās drošības un spēku klātbūtnes pasākumus, šādi reaģējot uz krīzi Ukrainā. Pirms tam pretmīnu grupas darbība īslaicīgi bija apturēta.

Mācības „Baltic Fortress 2015” sākās 6. maijā un tās notiks līdz 14. maijam. Mācību organizēšanu  katru gadu pēc rotācijas principa nodrošina viena no trim Baltijas valstīm. Nākamgad tās organizēs Latvijas Jūras spēku flotile.

Mācībās, kurās vienības trenējas veikt uzdevumu izpildi krīzes operāciju gadījumā, piedalās Baltijas valstu mīnu kuģu eskadra (BALTRON) un NATO 1.pastāvīgās jūras pretmīnu grupa, kopumā teju 20 kuģi no deviņām valstīm - Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Vācijas, Polijas, Norvēģijas, Nīderlandes, Beļģijas  un Lielbritānijas.

BALTRON šo mācību laikā ir uzdots  komandēt spēku grupu, kas sastāvēs no četriem Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kuģiem. Uz tiem dažāda līmeņa štābos atrados Jūras spēku Vidējā līmeņa vadības un štāba virsnieku kursa klausītāji.

Latviju šajās mācībās pārstāv kuģis A-53 "Virsaitis" un patruļkuģis P-09 "Rēzekne".

Lai sagatavotos mācībām „Baltic Fortress 2015”, no 19. līdz 30. aprīlim Lietuvas teritoriālajos ūdeņos un ekskluzīvi ekonomiskajā zonā notika BALTRON mācības „SQAUDEX I-15”. Mācības plānoja un vadīja BALTRON, kura vadību gada sākumā no Igaunijas pārņēma Latvijas Jūras spēku flotile.

Mācībās piedalījās Jūras spēku flotiles kuģis A-53 „Virsaitis” un M-08 „Rūsiņš”, kā arī Lietuvas Jūras spēku kuģis „Kursis”, „Skalvis" un „Zemaitis”.

Mācību mērķis bija trenēt kuģu personālsastāvu jūras operāciju izpildē un kā arī veikt kuģu gatavības pārbaudi dalībai NATO 1. pastāvīgajā jūras pretmīnu grupā (SNMCMG1).

Latvijas, Igaunijas un Lietuvas mīnu kuģu eskadru izveidoja 1998. gada augustā, lai nodrošinātu pastāvīgas ātrās reaģēšanas spējas jūrā miera un krīzes laikā.

Latvijas Jūras un gaisa spēki piedalās starptautiskās mācībās „Baltic Sarex 2015”

No 4. līdz 9. maijam Dānijas teritoriālajos ūdeņos notika starptautiskas meklēšanas un glābšanas mācības „Baltic Sarex 2015”, kuru mērķis bija uzturēt un attīstīt apmācību saskaņā ar Starptautiskās Jūrniecības organizācijas standartiem.

Mācību laikā iesaistītās vienības trenēja savstarpējo sadarbību, komunikāciju, sadarbību starp kuģi, gaisa un notikuma vietā esošām glābšanas vienībām, kā arī veica meklēšanas un glābšanas uzdevumus.

Mācībās piedalījās Dānijas, Somijas, Francijas, Vācijas, Zviedrijas, Polijas, Latvijas, Lietuvas un Igaunijas bruņoto spēku vienības, iesaistot trīsdesmit kuģus, sešus helikopterus, divas lidmašīnas un divas bezpilota lidmašīnas.

Latviju mācībās pārstāvēja Jūras spēku flotiles patruļkuģis P-08 „Jelgava” un Gaisa spēku aviācijas bāzes helikopters speciāli meklēšanas un glābšanas darbiem aprīkotais „Mi-17”.

Pirmās šāda veida mācības tika organizētas 2013. gadā, un tās jau ir kļuvušas par vienām no lielākajām meklēšanas un glābšanas mācībām pasaulē.

Latvijas karavīri pilnveido meklēšanas un glābšanas iemaņas arī NATO mācībās „Dynamic Mercy 2015”

22. aprīlī Baltijas jūras neitrālajos ūdeņos notika NATO Jūras spēku pavēlniecības organizētās starptautiskās cilvēku meklēšanas un glābšanas mācības "Dynamic Mercy 2015", kurās pilnveidoja starpvalstu vienību un personālsastāva sadarbību, veicot plaša mēroga cilvēku meklēšanu un glābšanu jūrā. Latviju tajās pārstāvēja Jūras spēku flotiles Krasta apsardzes dienesta Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs (MRCC Rīga), divi flotiles patruļkuģi un Gaisa spēku aviācijas bāzes helikopters.

Mācības vadīja Zviedrijas Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs (JRCC Sweden) un tajās piedalījās Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Zviedrijas bruņoto spēku vienības, iesaistot četrus kuģus, trīs helikopterus un vienu lidmašīnu.

Mācības noritēja divas daļās un ar atšķirīgiem scenārijiem.

Atbilstoši vienam mācību scenārijam tika imitēta divu kuģu sadursme, kuras rezultātā seši cilvēki (manekeni) atradās ūdenī. Ar helikoptera palīdzību cietušie tika izcelti no ūdens un nogādāti drošībā uz Igaunijas kuģa. Negadījums notika Baltijas jūras neitrālajos ūdeņos – aptuveni 65 jūras jūdžu attālumā no krasta starp Liepāju un Jūrmalciemu.

 

Dalies ar šo ziņu