Baltijas valstis pilnveido militāro infrastruktūru

Nozares politika
BNS, LETA
Lielvārdes bāze
Foto: Foto: Normunds Mežiņš/Aizsardzības ministrija

Igaunijas vēlas paplašināt Aizsardzības spēku galvenā mācību poligona Austrumviru apriņķī drošības zonu un izveidot jaunu mācību poligonu tā apkaimē, bet Lietuva - uzbūvēt divus jaunus militāros objektus. Savukārt Latvijā sākta Aviācijas bāzes Lielvārdē sakaru, navigācijas un meteoroloģiskās sistēmas aprīkojuma piegāde un uzstādīšana un munīcijas noliktavu būvniecība Ādažos.

Baltijas valstis pilnveido militāro infrastruktūru
Igaunijā paplašinās galvenā poligona drošības zonu un būvēs jaunu

Igaunijas vēlas paplašināt Aizsardzības spēku galvenā mācību poligona Austrumviru apriņķī drošības zonu un izveidot jaunu mācību poligonu tā apkaimē, lai Aizsardzības spēkiem būtu iespējas veikt mācības ar kājnieku kaujas transportlīdzekļiem.

Skautu bataljons drīz saņems lietošanā no Nīderlandes iepirktās kaujas mašīnas "CV9035", kas Igaunijai tiks piegādātas 2016.-2018.gadā. Pašlaik Igaunijā nav iespējams veikt bataljona līmeņa mācības ar kājnieku kaujas transportlīdzekļiem, teica Igaunijas Aizsardzības ministrijas ģenerālsekretāra vietnieks Jonatans Vseviovs. Viņš piebilda, ka ministrija vēlas paplašināt galvenā mācību poligona drošības zonu, lai tur varētu veikt kaujas šaušanas mācības.

Ministrija arī vēlas izbūvēt jaunu mācību poligonu Sodlā pie galvenā mācību poligona. Tas ir arī nepieciešams kājnieku kaujas transportlīdzekļu mācībām, teica Vseviovs, paskaidrojot, ka galveno mācību poligonu izmanto arī Igaunijā izvietotās sabiedroto spēku vienības, tostarp, militārā aviācija, un šajā laikā kājnieku kaujas transportlīdzekļu mācības tur nevar veikt. Sodlas mācību poligona izmaksas tiek lēstas ap desmit miljoniem eiro, no kuriem lielākā daļa tiks ielietota zemes iegādei un ceļu izbūvei.

Galvenā mācību poligona paplašināšana un jaunā poligona teritorija atrodas četrās pašvaldībās - Kūsalu, Anijas, Tapas un Kadrina.

Plānots, ka galvenā mācību poligona drošības zona tiks paplašināta par 62,8 kvadrātkilometriem uz rietumiem, septiņiem kvadrātmetriem uz ziemeļiem, 25,6 kvadrātkilometriem uz austrumiem un 6,2 kvadrātkilometriem uz dienvidiem. Lielākā daļa zemes, kas nepieciešama paplašināšanai, pieder Igaunijas valstij. Cik ministrijai ir zināms, uz plānotās teritorijas patstāvīgi atrodas divas mājsaimniecības, informēja Vseviovs.

Sodlas mācību poligons plānots 36,8 kvadrātkilometru platība, bet tā drošības zona stiepsies 19,2 kvadrātkilometru platībā. Pašlaik šajā teritorijā pastāvīgu iedzīvotāju nav.

Aizsardzības ministrijas izraudzītās teritorijas pašlaik tiek izmantotas pārgājieniem, slēpošanai, kā arī ogošanai un sēņošanai, teica ministrijas pārstāvis. Viņš norādīja, ka ministrija neplāno teritorijas pasludināt par izolētām, tomēr mācību laikā pieeja tām tiks ierobežota. Mācības notiks galvenokārt rudenī un ziemā apmēram 90 dienas gadā.

Igaunijas Aizsardzības ministrija ir apmeklējusi pašvaldības, kuras iepazīstināja ar projektu. "Nepieciešamība attīstīt valsts aizsardzību visur tika uztverta ar sapratni," Vseviovs sacīja un piebilda, ka ministrija mēģina atrisināt cilvēku likumīgās bažas.

Ņemot vērā Nacionālo bruņoto spēku attīstības plānus, ar laiku būs nepieciešama papildu teritorija arī Latvijas karavīru apmācībai, bet šis jautājums vēl tiek skatīts tikai konceptuāli kā iespējamība un tikai palielinot kāda jau esoša bruņoto spēku mācību centra teritoriju.

Līdzās Viļņai veidos divus jaunus militārās infrastruktūras objektus

Līdzās Viļņai tiks veidoti divi jauni militārās infrastruktūras objekti, ceturtdien Lietuvas Radio pastāstījis aizsardzības ministrs Jozs Oleks.

Pēc viņa teiktā, turp līdz 2022.gadam plānots pārcelt šobrīd pašā galvaspilsētā izvietotās pavēlniecības vienības un štābus, loģistikas un militārās policijas vienības, bet vēlāk, iespējams, arī citas militārās vienības.

Kā atgādinājis ministrs, tie militārās infrastruktūras objekti, kas šobrīd izvietoti vairākās Viļņas vietās, celti vēl padomju laikā un neatbilst mūsdienu prasībām ne no drošības viedokļa, ne citādā ziņā.

"Arčers" un "Intelcan Technosystems Inc." piegādā un uzstāda aprīkojumu aviācijas bāzē Lielvārdē

Personu apvienība, kurā ietilpst Latvijas uzņēmums "Arčers" un Kanādas vadošā lidostu aprīkojuma tehnoloģiju izstrādātāja un piegādātāja - kompānija "Intelcan Technosystems Inc.", uzsākusi martā noslēgto līgumsaistību izpildi par Nacionālo bruņoto spēku aviācijas bāzes Lielvārdē sakaru, navigācijas un meteoroloģiskās sistēmas aprīkojuma piegādi un uzstādīšanu.  Līguma summa - 5,5 miljoni eiro.

Līgums paredz navigācijas aprīkojuma, lidlauka meteoroloģisko un radio sakaru iekārtu projektēšanu, izgatavošanu, uzstādīšanu, vienotas sistēmas izveidi un testēšanu. Aprīkojuma piegādātāji būs Vācijas, Somijas, Norvēģijas, Kanādas un citu valstu kompānijas.

Latvijas uzņēmums nodrošinās projektēšanu, visus nepieciešamos infrastruktūras un inženiertehnisko komunikāciju izveides pasākumus lidlaukā, kā arī īstenos projekta kopējo vadību un darbu koordināciju. "Intelcan Technosystems Inc." integrēs visas specifiskās iekārtas vienotā struktūrā un tās pārbaudīs.

Konkursā par tiesībām realizēt iepriekšminēto projektu "Arčers" ar Kanādas partneri uzvarēja konkurencē ar trim citiem pretendentiem, ko pārstāvēja kompānijas no Igaunijas, Itālijas, Francijas un Lielbritānijas.

Līgumsaistības paredz iepriekšminētā pasūtījuma izpildi 18 mēnešu laikā.

Ādažos būvēs munīcijas noliktavu kompleksu; Alūksnē renovēs kazarmu

Iepirkumā par munīcijas noliktavu kompleksa būvniecību uzvarējis uzņēmums "UPB". Iepirkumā noslēgtā līgumcena noteikta 1 600 012 eiro apmērā.

Atbilstoši Nacionālo bruņoto spēku infrastruktūras ilgtermiņa attīstības plānam tiek sākta mūsdienu prasībām atbilstoša munīcijas noliktavu kompleksa būvniecība Ādažu bāzē.

Projekts tiek realizēts nacionālajām aizsardzības vajadzībām, bet nepieciešamības gadījumā tiks izskatītas iespējas šīs munīcijas noliktavas izmantot arī uzņemošās valsts atbalsta nodrošināšanai.

Savukārt Kājnieku skolas Alūksnē kazarmas ēkas vienkāršoto renovāciju un rekonstrukciju par 1,4 miljoniem eiro veiks uzņēmums "Re&Re".

Dalies ar šo ziņu