Somijas Aizsardzības spēku komandieris: Krievija nerada akūtus draudus valsts drošībai

Ārvalstīs
BNS/INTERFAX
Lindbergs
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Krievija pagaidām nav izdarījusi neko, lai to varētu uzskatīt par akūtu Somijas apdraudētāju, paziņoja Somijas Aizsardzības spēku komandieris ģenerālis Jarmo Lindbergs, tomēr uzsverot, ka ir jāpārvērtē valsts aizsardzības gatavība.

Somijas Aizsardzības spēku komandieris: Krievija nerada akūtus draudus valsts drošībai

Sestdien Somijas sabiedriskajai raoidorganizācijai "Yle" viņš, komentējot Ziemeļeiropas aizsardzības ministru paziņojumus par nepieciešamību stiprināt aizsardzības sadarbību saistībā ar Krievijas radītajiem draudiem, sacīja, ka situācija, kurā ir jādarbojas valsts aizsardzības spēkiem ir mainījusies ar notikumiem Krimā un Ukrainā.

Pieaugusi arī Krievijas bruņoto spēku aktivitāte Somijas robežas tuvumā, norādīja komandieris.

"Kopējais aktivitātes pie Somijas robežas apmērs ir pieaudzis. Tādēļ mums ir atbilstoši jāpārvērtē sava gatavība," sacīja ģenerālis Lindbergs.

Viņš teica, ka "Somijai ir jākoncentrējas uz savu Aizsardzības spēku gatavību un reaģēšanu ārēju notikumu gadījumā".

Ģenerālis Lindbergs norādīja, ka Somijas iedzīvotājiem nevajadzētu brīnīties par plašajām mācībām, kas notiek Krievijas pusē pie Somijas robežas, jo arī Somijā notiek militārās mācības.

Kad Krievijā mācībās piedalījās 80 tūkstoši karavīru, Somijā arī notika mācības ar 6000 cilvēku, kā arī gaisa un jūras spēku tehnikas piedalīšanos, sacīja Somijas Aizsardzības spēku komandieris.

"Somija izturēs. Mūsu aizsardzībai ir asa sākotnējās reaģēšanas spēja un būtiskas rezerves, lai to atbalstītu," uzsvēra Lindbergs.

Viņš piebilda, ka "Krievijai starp Sanktpēterburgu un Kolas pussalu ir tikai viena gaisa spēku bāze un viena militārās tehnikas noliktava. Ja šajā bāzē padomju laikā bija vairāk nekā 5000 karavīru, tad tagad tur ir atgriezušies mazāk par 5000 karavīriem. Tam nav izšķirošas nozīmes globālā mērogā". Krievija nesen nolēma atjaunot militāro bāzi Kolas pussalas pilsētā Alakurti 60 kilometrus no Somijas robežas.

Piektdien Norvēģijas laikraksts "Aftenposten" publicēja Ziemeļeiropas valstu aizsardzības ministru paziņojumu par nepieciešamību pastiprināt militāro sadarbību saistībā ar Krievijas darbību. "Rīkojoties izlēmīgi kopā, paredzami un konsekventi, mēs varēsim radīt mieti un drošību mūsu pasaules daļā. Vienlaikus mēs nostiprināsim vienotību NATO un Eiropas Savienībā un palīdzēsim saglabāt transatlantiskos sakarus," lasāms Norvēģijas, Zviedrijas, Somijas un Dānijas aizsardzības ministru, kā arī par aizsardzību atbildīgā Islandes Ārlietu ministra pārstāvja kopīgajā paziņojumā.

Dalies ar šo ziņu