Mācību „Gungnir” pirmajā nedēļā Baltijas bataljons trenē sadarbību rotas līmeņa uzdevumos

Militārās mācības
Sargs.lv
mācības
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Kopš 6. aprīļa Ādažu poligonā norisinās mācības "Gungnir", kurās piedalās ap 1000 karavīru no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas.

Mācību „Gungnir” pirmajā nedēļā Baltijas bataljons trenē sadarbību rotas līmeņa uzdevumos

„Mācībās „Gungnir” mēs pirmo reizi pārbaudām Baltijas bataljona vienības kopīgā treniņā, lai uzlabotu gatavību un sadarbību, gatavojoties dienestam NATO Reaģēšanas spēkos,” uzsver majors Marts Sirels, Baltijas bataljona štāba priekšnieks. „Pirmajā mācību nedēļā notiek rotas līmeņa vingrinājumi, otrajā – tiks veikti bataljona līmeņa uzdevumi, bet pats svarīgākais šobrīd ir tieši starpvalstu sadarbības stiprināšana.”

Majors Sirels skaidro, ka  mācību nosaukums cēlies no mitoloģijas.

„Gungnir” skandināvu mitoloģijā ir dieva Odina šķēps, kas vienmēr trāpa mērķī un pēc tam atgriežas atpakaļ pie Odina, tāpēc arī mācībām tika dots šāds vārds – lai tajās vienmēr tiktu sasniegti  uzstādītie mērķi.

No 8. līdz 11. aprīlim Latvijas, Igaunijas un Lietuvas vienības trenējās pildīt uzdevumus četrās mācību vietās – uzbrukums, izvirzīšanās uz kontaktu, aizsardzība un aizkavēšana.

Mācībās piedalās divas Igaunijas rotas, viena Latvijas un viena Lietuvas rota. Katrai no tām ir piekomandētas vienības no abām pārējām valstīm, lai karavīri izprastu, kā tiek dotas pavēles, kāds ir komandieru redzējums, un tad nākamajā nedēļā tiks trenēts Baltijas bataljons.

9.aprīlī mācības „Gungnir” apmeklēja Lielbritānijas Apvienoto spēku pavēlniecības komandieris, ģenerālis Ričards Barrons (General Sir Richard Barrons,  Commander of the  Joint Forces Command), viņš  arī tikās ar Sauszemes spēku kājnieku brigādes komandieri pulkvedi Mārtiņu Libertu un iepazinās ar brigādes uzdevumiem.

Ģenerālis iepazinās ar mācību uzdevumiem un vēroja mācību uzdevumu, kur Latvijas vadītā rota devās uzbrukumā, tai atbalstu sniedza Igaunijas izlūkvads.  Igaunijas vadītās vienības 9.aprīlī trenējās veikt uzbrukumu un aizkavēšanu, Lietuvas vadītā  vienība – aizsardzību.

Savukārt 10.aprīlī mācības apmeklēja Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Savukārt no 13. līdz 16. aprīlim Baltija bataljons veiks uzdevumus kopā, trenējot savietojamību, 14. un 15.aprīlī norisināsies lauka taktiskās mācības, kurās Baltijas bataljona pretinieku spēlēs Kājnieku brigādes karavīri. 

Mācības „Gungnir” organizē Igaunijas Aizsardzības spēki, kas ir Baltijas bataljona projekta vadošā valsts.

„Gungnir 2015” ir viens no Baltijas bataljona apmācību posmiem,  un to mērķis ir sagatavot nacionālos kontingentus un pilnveidot bataljona apakšvienību savstarpējo sadarbību.

Dalies ar šo ziņu