Lietuvas bruņotajos spēkos izveidos jaunu motorizēto kājnieku brigādi

Ārvalstīs
BNS
Lietuvas karavīri
Foto: Foto: kam.lt

Lietuvas bruņotie spēki plāno izveidot jaunu motorizēto kājnieku brigādi valsts rietumos, un šīs brigādes štābs tiks izveidots nākamgad.

Lietuvas Bruņotajos spēkos izveidos jaunu motorizēto kājnieku brigādi

Jaunās Sauszemes spēku brigādes izveidošanu paredz Valsts aizsardzības padomes piektdien pieņemts lēmums.

"Jaunā motorizēto kājnieku brigāde tiks nodibināta Lietuvas rietumos. Brigādes štābu ir plānots izveidot 2016. gadā, tā pamatā būs Sauszemes spēku Operatīvās plānošanas un komandpunkta personāls, kas jau darbojas Klaipēdā, tas pārvaldīs divus bataljonus - Lietuvas dižkunigaiša Ķēstuta Mehanizēto kājnieku bataljonu un Lietuvas dižkunigaiša Butiģeida Dragūnu bataljonu," pavēstīja Lietuvas Bruņoto spēku komandiera preses sekretārs kapteinis Mindaugs Neimonts.

Viņš informēja, ka līdz 2021. gadam šai brigādei tiks pievienoti jauni kājnieku un artilērijas bataljoni.

Lietuvai pašlaik ir viena sauszemes spēku brigāde – motorizēto kājnieku brigāde "Geležinis vilkas" ("Dzelzs vilks"). Kapteinis Neimonts sacīja, ka ir ierosināts līdz 2021.gadam papildināt šo brigādi ar kaujas nodrošinājuma bataljonu.

"Geležinis vilkas" štābs un apakšvienības atrodas Lietuvas vidienē Jonavas rajona Ruklas pilsētiņā.

Valsts aizsardzības padomes piektdienas sēdē arī tika ierosināts palielināt 2016. gada aizsardzības budžetu par 150 miljoniem eiro, kā arī nākamgad palielināt profesionālo karavīru skaitu Lietuvas bruņotajos spēkos par vienu tūkstoti.

Lietuvas bruņotajos spēkos pašlaik ir apmēram 8000 profesionālā dienesta karavīru, bet ir plānots viņu skaitu pastāvīgi palielināt. Nacionālās aizsardzības brīvprātīgajos spēkos dien apmēram 4500 brīvprātīgo karavīru.

Lietuva ir sākusi pastiprināt savas aizsardzības spējas, reaģējot uz Krievijas agresiju Ukrainā un palielinātu Krievijas militāro aktivitāti Baltijas jūras reģionā.

Dalies ar šo ziņu